Nyitókép: Pixabay

Adómentességgel próbálja hazacsábítani külföldről a fiatalokat a kormány Lengyelországban

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. július 31. 20:24
A csütörtöktől hatályos rendelkezés az otthon maradottakra is érvényes, összességében mintegy kétmillió lengyelt érint.

Nem kell személyi jövedelemadót fizetni – ezzel próbálja hazacsábítani Lengyelország a külföldre ment fiatalokat. A könnyítés ugyanakkor az otthon maradtakat is érinti.

Az elmúlt 15 évben 1,7 millió ember hagyta el Lengyelországot egy jobb élet reményében.

Vonzották őket a magasabb nyugati fizetések és az a lehetőség, hogy az ott keresett pénzből egyszer házat vagy lakást vehetnek maguknak, ha hazatérnek.

Sokan azonban gyökeret is eresztettek Nyugat-Európában és ott vettek ingatlant. Londonban sétálva egymást érik az utcán a Polski Sklepek, azaz a kisboltok, a lengyel kozmetikai és szoláriumszalonok, de a közösségnek saját magazinja és rádiója is van, mégpedig a digitális frekvencián. A lengyelek - a kétkezi munkástól a szállodai dolgozókon át a pénzügyi elemzőkig - a gazdaság minden ágazatában jelen vannak.

A legtöbb elvándorló azonban, aki kihasználta az uniós szabad mozgás és munkavállalás jogát a fiatalabb korcsoporthoz tartozik. Ami súlyos csapás volt más országokhoz képest a lengyel gazdaságnak, az az agyelszívás: több mint 720 ezer diplomás költözött külföldre – náluk már csak a román diplomások körében magasabb azoknak a száma, akik távoztak hazájukból.

"Hatalmas veszteség, olyan, mintha egész Varsó elment volna.

Ennek véget kell vetni, a fiataloknak Lengyelországban kell maradniuk” – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A fiatalok visszatérését a kabinet égetően fontosnak látja, mert Magyarországhoz hasonlóan a tömeges elvándorlás miatt drámaian megugrott a szakképzett munkaerő hiánya – minden harmadik lengyel munkaadó erre panaszkodik.

A helyzet különösen az építő, a gyártó, a bánya és a közlekedési ágazatokat sújtja – olvasható az Európai Bizottság elemzésében.

A lengyel kormány most megpróbálja visszafordítani a trendet és radikális lépésre szánta el magát.

Csütörtöktől nem kell 18%-os személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 26 év alatti lengyeleknek, akik évi 85,5 ezer zlotynál, azaz 18,5 ezer eurónál kevesebbet keresnek. A rendelkezés kétmillió embert érint.

Ez azt jelenti, hogy az állam nagy áldozatot hoz a hazacsábításukra, mert a többi korcsoportnak már 60 ezer zlotytól kell adóznia.

A kormány félig-meddig nyitott kapukat dönget: az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint 2016 óta megállt, majd csökkenni kezdett az elvándorlás szintje. A Nagy-Britanniába kivándorolt lengyeleket például hazafelé indította meg egyrészt a brexit-népszavazás után tapasztalt ellenséges hozzáállás, másrészt az angol font árfolyamvesztése. Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik azt mondják, többet tudnak keresni a szigetországban, és még az adókedvezmény sem csábítja őket haza.

Közben ugyanakkor a részben az európai fejlesztési pénzek nyomán is erősödő lengyel gazdaság is elkezdte hazahúzni a migránsokat.

Az adókedvezmény ötletét a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja vetette fel, még az idei európai parlamenti választások előtt és most úgy tűnik, meg is valósítja az elképzelést.