eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk
Zuzana Caputová szlovák elnök a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a bizottság brüsszeli székházában folytatott megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Sportszerű javaslattal élt nagy ellenfelével kapcsolatban a szlovák államfő

„Vannak különbségek a V4-államok között” – jelezte hétfőn Zuzana Čaputová szlovák államfő az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott varsói sajtótájékoztatóján. A jelenleg folyó EU-s tisztújítás után szerinte újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie a köztársasági elnöki székért vívott harcban ellene indult Maroš Šefčovičnak.

Zuzana Čaputová lengyelországi látogatásával zárta le a visegrádi országokban tett, beiktatása utáni körútját, s Andrzej Dudával egyetértettek abban, hogy a visegrádi csoport fontos regionális szereplő a közös érdekérvényesítés szempontjából. A szlovák államfő hangsúlyozta: hogy a régió hangja erősebb, mint egyetlen ország hangja.

„Ugyanakkor meg kell állapítanom, és a beszélgetés során ezt mindketten beláttuk, hogy vannak közöttünk különbségek” – fűzte hozzá Čaputová.

Az államfő utalt rá, hogy

a visegrádi partnerek nem úgy állnak hozzá a problémák megoldásához, ahogy ő vagy a Szlovák Köztársaság egésze. Fontosnak tartja viszont, hogy nyíltan tudjanak beszélni a különbségekről.

Megjegyezte: minden egyes visegrádi államfővel nyílt és korrekt párbeszédet folytatott.

Mind a szlovák, mind a lengyel államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a visegrádi négyek nem fogják képviseltetni magukat a legmagasabb uniós posztok szintjén. A szlovák elnök asszony ugyanakkor hozzátette: úgy tudja, Maroš Šefčovič továbbra is az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke marad. Šefčovičot – aki Čaputovával szemben tavasszal alulmaradt a szlovák köztársasági elnöki posztért vívott csatában – az Európai Bizottság elnökjelöltjeként is emlegették a visegrádi csoport részéről.

A lengyel álláspont szerint a tisztújításnak tükröznie kell a májusi európai parlamenti választás eredményét. Andrzej Duda kiemelte: a tisztújításról jelenleg politikai egyeztetések zajlanak, Varsó pedig olyan biztosi posztra fog pályázni, amely a lengyel érdekek minél jobb képviseletét teszi lehetővé.

A lengyel elnök természetesnek mondta, hogy az Európai Bizottság elnökjelöltje az európai parlamenti választáson diadalmaskodó Európai Néppártból kerüljön ki,

és ebben az összefüggésben támogatóan nyilatkozott a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelöltségéről.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×