INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

szivárogtatás

boris johnson

brexit

titkosszolgálat

brit

Szivárogtatás: a brexitőrület nem elég a briteknek

Szivárogtatás: a brexitőrület nem elég a briteknek

A brit média tudni véli, ki szivárogtatta ki a washingtoni brit nagykövet bizalmas jelentéseit. Az eset diplomáciai botrányt kavart, mert a követ szerint Donald Trump kormányzata „alkalmatlan” és Trump elődjét, Barack Obamát akarta idegesíteni, amikor felmondta az iráni atomalkut.

Először csak a külügy, majd a rendőrség, és most már az egyik brit kémelhárító hatóság is bekapcsolódhat a rejtélyes szivárogtató utáni hajszába. Az illető bűne az, hogy eljuttatta a médiához Kim Darroch volt washingtoni brit nagykövet diplomáciai sürgönyeit.

Ez a fajta kommunikáció a diplomáciai munka része, de a szokás az, hogy titkos, mert így a követségek őszinte elemzést tudnak adni fogadó országaikról a hazai politikai vezetésnek.

Kim Darroch hazaküldött véleménye pedig az volt, hogy a Trump-kormányzat „kaotikus és alkalmatlan”, sőt a hétvégén az is napvilágra került: szerinte az elnök Amerika nevében csak azért mondta fel az iráni urándúsítást korlátozó nemzetközi egyezményt, hogy ezzel személyesen odaszúrjon az alkut külpolitikai örökségének tartó Barack Obamának.

„Az amerikai kormányzat diplomáciai vandalizmust hajt végre, vélhetően ideológiai és személyes okok miatt. Az alku Obama alkuja volt”

– írta.

A múlt héten Mohamed el Baradei, az ENSZ atomellenőreinek volt vezetője, - aki maga is panaszkodott az irániak korábbi csaló magatartására - dícsérte az egyezményt és azt mondta: ezzel megakadályozták, hogy Teherán atomfegyverhez jusson. A mostani washingtoni magatartás kapcsán pedig azt mondta:

„az elefánt beszabadult a porcelánboltba”.

Az Irán ellen bevezetett újabb amerikai kereskedelmi szankciók, amelyek Teheránnal kereskedő európai cégeket is sújthatnak, hajózási incidensek sorához köthetők a Perzsa-öbölben és fokozták a geopolitikai feszültséget.

Trump nem vette jó néven a brit követ kiszivárgott szavait és hevesen támadta a Twitteren, amelynek nyomán az a múlt héten lemondott. Közben Nagy-Britanniában a londoni rendőrség terrorelhárítási osztálya nyomoz a szivárogató után. A Sunday Times című lap meg nem nevezett kormányilletékesekre hivatkozva azt írta, hogy

már azonosították a személyt és kizárták, hogy egy másik állam lopta volna el a diplomáciai táviratokat.

„Most állítják össze a vádpontokat, amellyel jó esélyük lesz egy bírósági perben. Egy olyan személyről van szó, aki archív anyagokhoz fért hozzá. Az illető egy sor anyagot szerzett meg” – írta a lap. Mellette a Mail on Sunday is azt írta, hogy a GCHQ brit hírszerzési lehallgatószolgálat bekapcsolódik a nyomozásba.

Az ügy politikai sárdobálást váltott ki a brit miniszterelnökjelöltek között:

Boris Johnson, a fő esélyes például éles bírálatokat kapott a külügyi állományból, amiért nem állt ki a diplomata mellett.

A londoni rendőrség magasrangú vezetőjét ugyanakkor ő és más politikusok támadhatták a szólásszabadság védelmében, mert a tiszt megfenyegette a szivárogtatott anyagokat publikáló médiumokat és újságírókat.

Érdekes módon a brexitpárti politikusok és lapok kevésbé éreznek együtt a távozott nagykövettel, mint mások. Daniel Kawczynski euroszkeptikus parlamenti képviselő például azt mondta:

„megérdemelte a sorsát, mert rossz tanácsot adott”.

Most megfelelő követet kell kinevezni, aki segít tető alá hozni egy brit-amerikai kereskedelmi egyezményt.

A The Sun című bulvárlap pedig azt írta: a követ kiállt a Trump-elnökkel kapcsolatos és meg nem erősített szexvádakat tartalmazó dosszié szerzője mellett. Ezt egy volt brit hírszerző állította össze és az anyag azt sugallta, hogy Trumpot az orosz állam zsarolni tudta, mert kompromittáló felvételeket szerzett meg róla egy moszkvai látogatás idején. A Trump-kormányzat azt állította, hogy a dosszié máig meg nem erősített állítása nyomán indult vizsgálat az Egyesült Államokban az elnök és környezete ellen, a Moszkvával való feltételezett, de nem bizonyított összejátszás miatt.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Terrorelhárítók is keresik a brit szivárogtatót
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018