eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Drámai jövőt vizionál a hitelminősítő

Nagy-Britannia szabályozatlan uniós kilépése recesszióba taszíthatja a szigetországot – erre figyelmeztette a leendő brit kormányfőt a Moody’s hitelminősítő intézet. Theresa May távozó kormányfő erre utalva azt üzeni: utódja felelőssége egyeben tartani az országot.

Október 31. a határidő, amikorra Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból. A brexitet előkészítő folyamatba már belebukott Theresa May leköszönt miniszterelnök. Az utódlásért harcoló két jelölt viszont azt ígéri: ha törik, ha szakad, ők nem fognak késlekedni a válással.

Mit jelent ez?

Azt, hogy Boris Johnson egykori és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter is kész a szabályozatlan kilépésre. Ebben az esetben azonnal vámokat vezetnek be a szigetország és a kontinens között.

De nem ez lesz a legnagyobb baj. A Moody’s vezető hitelminősítő intézet szerint a kemény, vagy más néven „no deal” brexit recesszióba taszíthatja a brit gazdaságot.

Hunt, aki azt mondja, hogy „kényszerűségből” választaná a kemény brexitet, elismerte:

a lépés körülbelül akkora pusztítást okozna, mint a 2008-as pénzügyi válság, amikor 2,7 millió brit vesztette el a munkáját.

A Moody’s, a világ top 3 hitelminősítőjének egyike, ehhez hozzáteszi: további nyomás érné a brexit-népszavazás óta meggyengült angol fontot. Egy ideig nőne az infláció, amely az első két-három évben lenyomná a bérek reálértékét. Ennek nyomán esne a fogyasztás, ami visszafogná a gazdasági növekedést. Ha ez még nem lenne elég:

a hitelminősítő a rendezetlen kilépés utáni 15 évben azzal számol, hogy a brit GDP 6,3 és 10,7 százalék közötti értékben esik.

A kemény brexit hívei azzal utasították el az ilyen sötét prognózisokat, hogy azok az uniópártiak „félelemprojektjének” részei. De hasonló figyelmeztetésre készült csütörtökön a távozó kormányfő is.

Theresa May aggodalmának adott hangot

Theresa May skóciai beszédének üzenete az, hogy bárki örökölje meg tisztét, első számú feladata az unió – ebben az esetben Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország uniójának megőrzése lesz. Skócia annak idején a brexit ellen szavazott, de ez nem számított, mert az egész ország voksát vették figyelembe. May viszont aggódik, hogy a brexit, és különösen a kemény brexit megerősíti a skót elszakadás híveit.

A no-deal brexit emellett Észak-Írországban is ellenérzéseket szülne, mert hirtelen ellenőrzött határ választaná el a tartományt a szomszédos Ír Köztársaságtól.

May azt is jelezte, hogy amikor egyszerű képviselőként visszatér a parlamentbe, a no-deal brexit ellen szavazhat majd.

És, bár valószínűleg nem ez fogja befolyásolni a kilépés módjáról esetleg döntő parlamentet, a Sainsbury’s brit szupermarket lánc közölte:

a kemény brexittel veszélybe kerülhetnek a karácsonyi ajándékok.

A cég vezérigazgatója szerint az október végi brexithatáridő és a lehetséges szabályozatlan kilépés miatt nehéz lehet felhalmozni a karácsonyi árukészleteket – így játékokat és elektronikai cikkeket is. A vámok bevezetése, a kikötők túlterheltsége fennakadásokat okozhat az ellátásban – mondta Mike Coupe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×