eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Dollármilliárdokért csapták le a patinás aukciósházat

Több mint három és félmilliárd dollár – ennyiért kelt el a patinás aukciósház, a Sotheby’s, amelyet egy francia-izraeli telekomcézár vett meg. Ezzel a több száz éves vállalat néhány évtizedes részvénytársaság után ismét magánkézbe kerül.

"Először, másodszor, senki többet, harmadszor! 3,7 milliárd dollárért elkelt a Sotheby’s és immár a francia akcentussal beszélő úr a gazdája!"

A világ egyik legpatinásabb műkincs-aukciós háza, a 275 éves Sotheby’s az 55 éves Patrick Drahi személyében talált vevőre. A telekommunikációs üzletben utazó francia-izraeli üzletember Svájcban él és valószínűleg innen fogja irányítani új szerzeményét.

Az ügylet részeként a cég részvénytársaságból a Drahi család tulajdonába megy át az év végén, de csak akkor, ha a felügyelőszervek erre áldásukat adják.

„Megtiszteltetés, hogy a Sotheby’s igazgatótanácsa az én ajánlatomat fogadta el” – nyilatkozott meghatottan a vevő. „A Sotheby’s a világ egyik legelegánsabb és leginkább aspirációs márkája. A cég régi ügyfele és régi csodálója vagyok és most családommal együtt veszem meg” – tette hozzá.

Az aukciós világ másik nagyágyúja a Christie’s, amely az igazán drága művészeti kincsek árverezésében utazik, de a Sotheby’s-nek is sikerült levezényelnie néhány legendás aukciót. Náluk került kalapács alá például az angol demokrácia „koronaékszere”, a nemesi kiváltságokat és a polgári szabadságjogok kezdetét jelentő Magna Charta – csekély 21 millió dollárért. Ők büszkélkedhetnek továbbá azzal, hogy 2012-ben gazdát találtak Edvard Munch Sikoly című festményének – amelynek népszerűségét mutatja, hogy számtalan mém és a mobiltelefonokon küldözgetett emoji is készült belőle.

Patrick Drahi vagyonát közel 9 és félmilliárd dollárra becsülik. Ő volt az Amszterdamban tőzsdére vitt Altice telekom cég alapítója és többségi tulajdonosa. A vállalatot több kisebb cég felvásárlásával hozta létre, az Amerikában vásárolt egységeket később külön cégbe vitte át – jegyezte meg a Guardian című lap.

A Sotheby’s vezetése üdvözölte az ügyletet és úgy fogalmaztak, hogy a „flexibilis magántulajdoni környezetben” könnyebb lesz megvalósítani a cég növekedési terveit.

A 275 éves Sotheby’s-t közel 50 évvel a New York-i tőzsde létrejötte előtt alapította 1744-ben a ritka könyvekkel kereskedő londoni Samuel Baker. Az első aukción egy bizonyos Sir John Stanley könyvtárát értékesítették, 826 fontért, ami akkor hatalmas vagyonnal ért fel.

Egészen a 20. századig kellett várni, amíg Sotheby’s betört a műalkotások piacára. 1965-ben az Egyesült Államokba tette át székhelyét, felismerve az amerikai piac fontosságát. Az utóbbi 30 évet pedig részvénytársaságként élte meg, de most ismét családi kézbe kerül.

A Sotheby’s manapság már nemcsak műkincseket és könyveket, de borokat és drágaköveket is aukcióra visz. Emellett egy pénzügyi ága is van, amely műkincs-vásárlásban segédkezik és műkincsek ellenében nyújt hiteleket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×