eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrej Babis cseh miniszterelnök távozik a parlament 2019. május 31-i üléséről Prágában. A cseh sajtó szerint az Európai Bizottság vizsgálata szerint összeférhetetlen a kormányfő politikai és gazdasági tevékenysége, az erről szóló jelentést megküldték a cseh hatóságoknak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Alágyújt a kormányfőnek a cseh ellenzék

A cseh ellenzéki pártok a héten kezdeményezik Andrej Babiš kormányfő leváltását, annak ellenére, hogy a Cseh Szociáldemokrata Párt és a kommunisták szavazata nélkül nincs esélyük a menesztésére. Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett miniszterelnök távozását.

Az ellenzéki Polgári Demokrata Párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy rendkívüli ülést hívjon össze Andrej Babiš kormányfő visszahívására. Mivel a Cseh Kalóz Párt, a TOP 09, a Polgármesterek és Függetlenek nevű párt, valamint a néppártiak is egy véleményen vannak, nem lesz gond megszerezni a szavazatokat a kormány ellen, ám mégis kevés lesz a bizalmatlansági indítvány megszavazására. A Polgári Demokrata Párt elnöke, Petr Fiala ennek ellenére szeretné megpróbálni.

„Meggyőződésünk, hogy a kormányfővel annyi a probléma, hogy nem maradhat tovább hivatalában”

– mondta a pártelnök.

A Polgári Demokrata Párt kedden találkozik a többi ellenzéki párttal, és azt szeretné javasolni, hogy még ezen a héten tartsák meg a bizalmatlansági szavazást Babiš ellen. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia ugyan nem kíván tárgyalni a demokrata párttal, de a kormány ellen fog szavazni, igaz, nem az Andrej Babiš körül kialakult problémák miatt. „Amíg a Cseh Szociáldemokrata Párt a kormány tagja lesz, mi soha nem szavazunk bizalmat a kormánynak” – jelentette ki Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia vezetője.

A Cseh Szociáldemokrata Párt alelnöke, Roman Onderka megerősítette, hogy pártja nem szavaz majd Babiš ellen. A kommunisták is hasonló véleményt fogalmaztak meg.

Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Andrej Babiš lemondását. A legutóbbi lökést az adta meg a tiltakozó tömegnek, hogy az Európai Unió Jogi Szolgálata kimondta: azt a nagyjából 450 millió koronát (közel 6 milliárd forintot), amit a miniszterelnök cége kapott uniós támogatásként, vissza kell fizetni a brüsszeli kasszába.

Két héttel ezelőtt 100 ezren gyűltek össze a prágai Vencel téren, hogy a miniszterelnök távozását követeljék, a következő, még nagyobb megmozdulást pedig vasárnapra tervezik

az „Egymillió pillanat a Demokráciáért” civil mozgalom szervezői. Június 23-án 200 ezer embert várnak a prágai vár, a Hradzsin alatt elterülő Letná parkba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×