eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zuzana Caputová új szlovák elnök kezet fog az egyik tisztelőjével a beiktatási ünnepsége után Pozsonyban 2019. június 15-én. Zuzana Caputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A liberális politikus Andrej Kiskát váltotta az ország élén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Zuzana Čaputova: senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon

Szlovákia történetének ötödik államfője beiktatásakor azt mondta, senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon.

Szombaton hivatalosan is beiktatták tisztségébe Zuzana Čaputovát, Szlovákia első női elnökét. Čaputová az önálló Szlovákia történetének ötödik államfője, aki negyvenhat évesen tölti be ezt a pozíciót. Beiktatása végén magyarul is köszönetet mondott.

A márciusban államfővé választott Zuzana Čaputová az ország legfőbb közjogi méltóságai, a kormány és a többi díszvendég jelenlétében az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le a hivatali esküt a Szlovák Filharmónia Épületében.

Ünnepi beszédében kijelentette, hogy minden ember elnöke szeretne lenni. Hangsúlyozta, hogy nem kormányozni, hanem szolgálni szeretné az ország állampolgárait. Konstruktív együttműködést akar a kormánnyal, és azt ígérte, hogy úgy, ahogy eddig, igyekszik majd felülemelkedni a személyes támadásokon.

Szlovákia szerinte sokkal életképesebb annál, mint ahogy az emberek gondolják.

Čaputová szerint sok mindenre büszkék lehetnek Szlovákia állampolgárai, de van, amire nem, és ezekről a dolgokról nyíltan kell beszélni.

Čaputová kiállt az Európai Unió és a NATO mellett, és azt is megjegyezte, hogy fel kell lépni a klímaváltozás ellen is. „Senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon“ – üzente Čaputová azoknak az embereknek, akik szerint Szlovákiában a törvény nem vonatkozik egyformán mindenkire.

Az új elnök hangsúlyozta, hogy Szlovákiának mindent meg kell tennie, hogy túllépjen a társadalomban tátongó szakadékokon, melyek megosztják a konzervatív és liberális, vidéki és városi, többségi nemzethez tartozó és kisebbségi embereket.

A zárásban köszönetet mondott a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul is.

Zuzana Čaputová beiktatása kapcsán bizakodó a liberális sajtó, az aktuality.sk portál például úgy fogalmaz, az országnak jó hírekre van szüksége és pozitív elvárásokra, és Zuzana Čaputová beiktatási beszéde ebbe a kategóriába tartozik. Az új államfő beiktatási ünnepségének hangulata azt mutatta, hogy az államiság nem absztrakt fogalom, hanem a biztonság és az együvé tartozás konkrét érzését is magában foglalhatja, véli a portál.

Zuzana Caputová új szlovák elnök kezet fog az egyik tisztelőjével a beiktatási ünnepsége után Pozsonyban 2019. június 15-én. Zuzana Caputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A liberális politikus Andrej Kiskát váltotta az ország élén.
MTI/EPA/Jakub Gavlak
Zuzana Caputová új szlovák elnök kezet fog az egyik tisztelőjével a beiktatási ünnepsége után Pozsonyban 2019. június 15-én. Zuzana Caputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A liberális politikus Andrej Kiskát váltotta az ország élén. MTI/EPA/Jakub Gavlak

Zuzana Čaputová 1973-ban született Pozsonyban. A pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán diplomázott. Egy jogvédő civil szervezet tagjaként a közhatalom nyilvános ellenőrzésének és a köztisztviselők felelősségének témájával foglalkozott, ezenkívül hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nyilvánosság is beleszólhasson a nagyberuházásokkal kapcsolatos döntéshozatalba. A Mečiar-amnesztiák eltörlése céljából folytatott aláírásgyűjtésbe is aktívan bekapcsolódott. Mindvégig kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre.

2016-ban Goldman Környezetvédelmi Díjat kapott, amelyet ökológia Oscar-díjnak is neveznek.

Zuzana Čaputová a parlamenten kívüli liberális nézeteket hirdető Progresszív Szlovákia színeiben indult az elnökválasztáson. Március 30-án a szavazatok 59 százalékával megnyerte az elnökválasztás második fordulóját is. Čaputová Andrej Kiskát váltja fel az ország élén, aki korábban bejelentette, hogy pártot alapít és továbbra is aktív kíván maradni a szlovákiai politikai életben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×