eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Marine Le Pen, az európai parlamenti választásokra készülő francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke sajtóértekezletet tart Strasbourgban 2019. április 15-én.
Nyitókép: MTI/Jean-Francois Badias

Európát belülről kell megváltoztatni – Marine Le Pen Pozsonyban

Az ellenzéki Sme rodina mozgalom meghívásának eleget téve Pozsonyba látogatott hétfő délután Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás elnöke, George Mayer, az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője, valamint az olasz Liga néhány képviselője. A házigazda Sme rodina elnöke, Boris Kollár elmondta, nem akarják lerombolni és elhagyni az európai házat, hanem inkább renoválni szeretnék azt.

Boris Kollár rámutatott: ha a mozgalma óvni akarja a hagyományokat, az európai határokat és a családokat, máris jön az elit, és kezdi a megbélyegzést. „Egyik napról a másikra szélsőségesekké váltunk” – jelentette ki a Szuverén Nemzetek Európája címet viselő konferencián a Sme rodina mozgalom vezetője.

Kollár azonban az extrémizmus kifejezésen azt a váltakozó politikai hatalmat érti, amely 30 éve extrém módon lop, hazudik és félrevezeti a nemzetet. Hozzátette: vissza kell térni a gyökereinkhez és a józan észhez.

Marine Le Pen szerint Európában jelentős politikai változásokra van szükség.

Európa ugyanis jelenleg megtagadja a nemzetektől a saját létezés és a saját vélemény jogát. „Ezt a nemzetek és az emberek természetesen elutasítják. A politika továbbra is az oligarchákat szolgálja. Nagyon fontos, hogy a soron következő európai választások egyensúlyt teremtsenek a nemzetek és a globalizáció között” – fejtette ki Le Pen.

Hozzátette: nem támogatja az Európai Unióból való kilépést, mivel szerinte új lehetőségek adódtak, melyeket kihasználva Európát belülről is meg lehet változtatni.

A konferencia külföldi résztvevői a politikai programjukat hangsúlyozták, melynek legfontosabb pontja az Európai Unióba irányuló migráció elutasítása.

Failos Kranidiotis, a görög Új Jobboldal párt elnöke Európa két legnagyobb ellenségeként a globalizációt és a neoliberálisokat tüntette fel.

A pozsonyi konferenciát kisebb tiltakozás kísérte. Az összejövetelnek helyt adó hotel előtt a pozsonyi antifasiszta kezdeményezés arra próbált rámutatni, hogy a meghívottak a jelenlegi társadalmi krízist kihasználva szeretnének megerősödni.

A tüntetők dobolással és sípszóval adtak hangot nemtetszésüknek.

„A francia, osztrák, olasz és most már a szlovák szélsőjobboldali pártok szövetségében Európa jövőjének és az Európai Unión belüli saját jövőnk veszélyeztetését látjuk” – fogalmazott az egyik tüntető.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×