eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Hatalmas pofonba futhat bele a brit politikai elit

Sokkoló és megalázó vereségre számíthat a brit politikai váltógazdálkodás két hagyományos pártja, a konzervatívok és a Munkáspárt a héten. Egy felmérés szerint az újonnan létrejött Brexit Párt nagyobb szavazataránnyal nyeri majd az európai parlamenti választásokat, mint mint a két pártra együtt leadott szavazatok aránya.

Az EU-ból való azonnali és válási egyezmény nélküli kilépést követelő Brexit Párt a nagy esélyes a Nagy-Britannia-i európai parlamenti választásokon - derült ki az Optimum közvéleménykutató felméréséből. A várható eredmény hatalmas pofon lesz a brit politikai elit eddigi két erejének, a Konzervatív- és a Munkáspártnak.

A nemrég létrehozott Brexit Párt a brit szavazatok 34 százalékra, azaz többre számíthat, mint a 21 és 12 százalékra prognosztizált Munkáspárt és Konzervatív Párt együttvéve. Egy másik közvéleménykutatás a hagyományos erők viszonylagos túlsúlyára utal ugyanakkor:

a ComRes intézet szerint a Brexit Párt 27, a Labour 25, míg a Konzervatív Párt 13 százalékra számíthat.

A Brexit Pártot az a Nigel Farage vezeti, aki korábban a UKIP, azaz a Brit Függetlenségi Párt vezéreként sokat tett a brexit-népszavazás kikényszerítéséért és európai parlamenti képviselőként az uniós törvényhozásban rendszeresen ostorozta az európai vezetőket.

Az európai választásokon szintén induló UKIP belháborúi nyomán a populizmus és szélsőjobboldali radikalizmus vádját vehemensen elutasító Farage új pártot hozott létre és a Brexit Párt arra számít, hogy megalázó módon legyőzi a többieket.

Nigel Farage népszerűségét azt sem kezdte ki, hogy korábban hangoztatott nézetei nem tükrözik a brit társadalom centrumának véleményét.

Hiába kérdezték a BBC műsorában a fegyvertartás lehetséges lazításáról, arról, hogy zavarja-e, hogy nem csak angol szót hall a buszon vagy hogy külföldieket is ellát az egészségügy (hiszen EU-s dolgozóból csak 3 millió él a szigetországban), a kemény brexit mellett lándzsát törő politikus hangját felemelve közölte: a BBC szerinte nem hajlandó a valódi kérdésekre koncentrálni, a brit egészségügy pedig legyen a britekért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×