Nyitókép: Krizsán Csaba

Megterheli a szlovákok pénztárcáját a húsvét

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. április 18. 20:00
Tavalyihoz képest idén mélyebben kell majd a pénztárcájukba nyúlniuk a közelgő ünnep előtt. A határ mentén élőknek sem éri meg átruccanni a magyar oldalra.

Bár a húsvéttal kapcsolatos kiadások nem annyira megterhelők, mint a karácsonyiak, de a tavalyihoz képest így is sokkal többe fog kerülni az ünnep Szlovákiában, mint egy évvel ezelőtt. Azóta ugyanis emelkedtek az élelmiszerárak, némelyik cikké drasztikusan. A családi kasszát leginkább az élelmiszer-vásárlás, a családlátogatással járó útiköltségek, a lakás feldíszítése, a hagyományokat őrzőknél pedig a locsolópénz apasztja le.

A Partners Group SK pénzügyi társaság felmérése szerint egy átlagos szlovákiai család 50 és 100 eurót költ az ünnepre, azonban minden negyedik családban ez az összeg a 200 eurót is bőven meghaladja. Monika Dudášová, a társaság elemzője elmondta,

a húsvét miatt idén áprilisban akár harmadával is több pénzt költenek a szlovákok, mint egy átlagos hónapban.

A legnagyobb összeget idén is az élelmiszerekre fordítják. Aki ragaszkodik a hagyományokhoz, és ugyanazt az ünnepi menüt szeretné elkészíteni, mint tavaly, annak nagyobb összeget kell félretennie, mint 2018-ban.

Számítások szerint az idei húsvéti bevásárlás nagyjából 2,5 százalékkal kerül többe, mint a tavalyi,

az egyes élelmiszerek ára között látványos különbségek vannak. A Szlovák Gazdaszövetség feltérképezte az élelmiszerárakat, és arra jutottak, hogy míg többnek az egekbe szökött az ára, néhány olcsóbb, mint tavaly.

A szövetség elemzése szerinte a legnagyobb drágulás a zöldségeknél és a húsoknál tapasztalható, viszont több gyümölcs, a cukor és a tojás is olcsóbb.

A legnagyobb árugrást - 110 százalékosat -, a hagyma esetében mérték, és több mint 50 százalékkal drágult a burgonya. Ennek a két alapélelmiszernek ára azért nőtt meg ilyen nagy mértékben, mert a hazai termés már elfogyott, és kénytelenek külföldről, drágábban behozni az árut. Negyedével drágult ezen kívül a paradicsom, ötödével a kifli, a kenyérért pedig a tizedével kell többet fizetni. Az alma ezzel szemben a negyedével, a tojás pedig az ötödével olcsóbb most Szlovákiában, mint egy évvel ezelőtt. Csaknem tíz százalékkal csökkent a sütéshez elengedhetetlen kristálycukor ára, és a tavalyinál olcsóbb az ilyenkor is kelendő csokoládé.

A magyar határ mellett élőknek sincs sok választásuk, hiába gondolkodnak azon, hogy a magyar oldalon kevesebből is megússzák a nagy bevásárlást, hiszen az idényáras élelmiszerek ára a magyar Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt egy évben 21 százalékkal nőtt. Szeszes italért és dohányáruért sem éri meg jelenleg a magyarországi boltokba átjárni a Szlovákiában élőknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megterheli a szlovákok pénztárcáját a húsvét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást