eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Bonyolódik a helyzet Szlovákiában az elúszni látszó 105 millió dolláros amerikai üzlet körül

Peter Pellegrini miniszterelnök közölte, a szlovákiai repülőterek felújítására szánt amerikai támogatás elutasítása számára nem lezárt ügy.

A miniszterelnök hangsúlyozta: egyelőre csak a védelmi miniszter véleménye, hogy nincs szükség az amerikai pénzre.

Az Amerikai Egyesült Államok 105 millió dollárt ajánlott fel Szlovákia számára, amelyet katonai repterek modernizálására fordíthatott volna az ország. A szlovák védelmi minisztérium azonban felállt a tárgyalóasztaltól, mert félti Szlovákia szuverenitását a szövetséges Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködésről szóló megállapodástól. A Szlovák Nemzeti Párt által irányított tárca döntése elindította a nyilatkozatháborút a politikusok között.

Andrej Kiska köztársasági elnök abszurdnak tartja, hogy a minisztérium elutasítja az amerikai támogatást akkor, amikor Szlovákiában romosak az utak, a kórházak és az iskolák.

"Számomra érthetetlen, hogy a szövetségesünk anyagi segítséget ajánlj fel, mi pedig elutasítjuk"

- mondta az államfő, hozzátéve, hogy Szlovákiának régóta óriási adósságai vannak a hadseregbe való beruházás terén, legyen szó a haditechnikáról, az épületekről vagy a repülőterekről.

A szerdai kormányülés előtt néhány miniszter is úgy nyilatkozott, hogy helytelen lépést tett a védelmi tárca. Peter Žiga smeres gazdasági miniszter azzal vádolta Peter Gajdoš védelmi minisztert, hogy átlépte a hatáskörét, mert az ilyen fajsúlyos kérdésekben kormánydöntésnek kell születnie. "A minisztérium nem képviseli az egész ország érdekeit" - tette hozzá Žiga.

Peter Pellegrini kormányfő a kabinet tanácskozása előtt igyekezett lenyugtatni a kedélyeket. Szavai pedig arra következtetnek, hogy nincs még minden veszve. "A koalíciós tanács jövő héten foglalkozik a témával.

Tárgyalni fogunk a védelmi és külügyi tárca vezetőjével is, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy számomra ez még nem egy lezárt ügy"

- mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szavait Ondrejcsák Róbert, a védelmi tárca hidas államtitkára is alátámasztotta, aki már több alkalommal képviselt más álláspontot védelmi kérdésekben, mint felettese, a tárcát irányító Peter Gajdoš.

"Ezek a tárgyalások még folytathatók, formálisan ugyanis a külügyminisztérium tárgyal az amerikaiakkal, a védelmi tárca gyakorlatilag szakértőként vesz részt ebben a folyamatban.

Akkora összegről van szó, amiért bármelyik régióbeli ország szívesen bejelentkezne"

- fogalmazott az államtitkár.

A véleményháború érdekes helyzetet szülhet, mert Andrej Danko házelnök, a nemzetiek elnöke a hétvégén egy televíziós vitaműsorban bejelentette, ha Szlovákia elfogadja a 105 milliós amerikai támogatást, pártja kilép a kormányból.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×