Nyitókép: Pixabay

Több mint ezer traktor béníthatja meg jövő hét elején a szlovák fővárost

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. február 15. 13:10
Óriási traktoros tüntetés kezdődik a jövő héten Szlovákiában. Az elégedetlen gazdák ülnek be gazdasági járműveikbe, hogy országos tiltakozási akción indítványozzák egy parlamenti ülés összehívását, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság katasztrofális állapota lenne.

A gazdák három pontban fogalmazták meg fő követeléseiket. Szeretnék felgyorsítani a földrendezést és elérni az ún. pótföldek zökkenőmentes kiadását, megerősíteni a szlovákiai termőföld, vízkészlet és erdő védelmét, ill. megállítani a mező- és erdőgazdaságban burjánzó korrupciót.

A Mezőgazdászok Kezdeményezése azt nyilatkozta, hogy a mezőgazdasági kisvállalkozóknak továbbra sem sikerült elfogadtatniuk követeléseiket. Ezért

újabb traktoros tüntetést szerveznek, amely a kelet-szlovákiai Nagymihályból indul február 18-án, hétfőn, a konvoj pedig másnap érkezik Pozsonyba.

Elképzelhető viszont, hogy a jövő heti, hivatalosan is engedélyezett tüntetések alatt a földművelésügyi minisztériumban senki sem fogadja őket. Erre Gabriela Matecná szaktárcavezető utalt a héten.

"A gazdák tüntetései mögött az ellenzék áll, mivel ezeket a tiltakozásokat azoknak a politikai pártoknak a képviselői szervezik, akik sikertelenül pályáztak közszereplői és törvényhozási posztokra. Mi csak a mezőgazdászok és élelmiszeripari képviselők tisztességes képviselőivel fogunk tárgyalni – szögezte le Gabriela Matečná.

A kisgazdákat sérti az agrárminiszter nyilatkozata. Tagadják, hogy a tiltakozásoknak bármi közük lenne az ellenzékhez.

Szomorúnak tartják, hogy az agrárminiszter valótlan állításaival el akarja vonni a figyelmet a mezőgazdasági problémákról, és hogy fedezi a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség uniós támogatási csalásait. A tiltakozókhoz a földmérők és az erdészek is csatlakoznak. Támogatásukról biztosították őket az Állítsuk meg a korrupciót és a Nyílt Társadalom Alapítvány, a tanítók és a tudományos kutatók kezdeményezései is.

A tüntetést még érdekesebbé teszi, hogy a jövő héten elkezdődik a főváros történelmének eddigi legnagyobb közeledési zűrzavara.

Pénteken este ugyanis megkezdődik a D4-es autópálya és R7-es gyorsforgalmi út fővárosi szakaszának építése, ami miatt lezárják a Kikötői híd és a Bajkál utca kereszteződését, valamint a Mlynské Nivy utcát.

A korlátozás két évig is eltarthat. Ha az amúgy is túlzsúfolt utakra a hét elején még a traktorok is megérkeznek, akkor valóban moccanni sem lehet majd Pozsonyban.

Az országos rendőrfőkapitány már figyelmeztette a gazdákat, hogy nem engedheti be őket a városba, de a tüntetők ennek ellenére jelezték, tántoríthatatlanok, és mindenképp be akarnak vonulni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jövő hét elején traktorok bénítják a szlovák fővárost
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást