eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Theresa May brit miniszterelnököt (b) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó kilépési megállapodásról tartandó tárgyalásuk előtt Brüsszelben 2019. február 7-én. A brit parlament alsóháza január 15-én elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval kötött megállapodást az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének kivédését szolgáló tartalékmechanizmus (backstop) miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Még mindig pengeélen a brexit jövője

„Bizonytalan, garanciák nélküli jövő” vagy „ez a legjobb alku” – a brit lapok és politikusok továbbra is megosztottak a brit miniszterelnök brexit-javaslatai kapcsán. Theresa May csütörtökön járt Brüsszelben, ahol azt ígérték neki: tárgyalnak vele, azaz finomíthatnak a korábban lezárt alkun.

Egy nappal Theresa May brüsszeli vizitje után, melynek során megpróbálta finomítani az Európai Unióból való brit kilépést szabályozó egyezményt, a brit lapok címlapjain alig szerepel a téma.

A tét az, hogy sikerül-e úgy csűrni-csavarni a szöveget és az ír határgarancia kérdését, hogy a brit konzervatív képviselők keményvonalas magja is végre elfogadja azt. Brüsszel korábban azt mondta Maynek: lejárt az alkudozás ideje, most mégis készek „tárgyalni vele”.

Ehhez képest több címlapon szerepel az Instagram fényképmegosztó program ellen folyó kampány, mint a brexit. Az egyik kivétel a Daily Express, amely viszont azzal foglalkozik, hogy May „pokoli fejmosásban részesítette” Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, a brexitpártiakat pokolba kívánó megjegyzései miatt.

A már csak az interneten élő Independent, leegyszerűsített és baloldali-populista változata, az „i” a brit belpolitika oldaláról közelít: Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére levelére reagál, amely szerint a Labour támogatná May brexittervét, ha az elfogadná, hogy Nagy-Britannia maradjon állandó vámunióban az EU-val. „Lázadás fenyegeti Corbynt” a saját pártjában – írja a lap, megfogalmazva a EU-párti britek frusztráltságát, amiért a fő ellenzéki erő vezetője is gyakorlatilag brexitpárti, mivel Corbyn nem hajlandó második és a brexitet potenciálisan elvető népszavazásért kampányolni.

Furcsa módon az EU ellen gyakran ágáló Sun bulvárlap az, amely May mellé állt.

Egyrészt azt írja egyik vezércikkében, hogy a kormányfőnek sikerül majd Brüsszelben finomítani a válási paktumot, és abban is a „gyűlölt” ír határgaranciát.

Másrészt figyelmezteti korábbi hőseit, a keményvonalas brexitpártiakat: „ha a tory képviselők azt akarják, hogy legyen brexit, akkor jobb, ha leszállnak a földre”.

Az ír „backstopot” nem dobják ki és ha elutasítják May alkuját, akkor a miniszterelnök a végén még elfogadja Corbyn „cinikus és idióta” követelését az állandó vámunióról. Mindez kettészakítaná a brit konzervatív pártot és a brit szuverenitás és jövőbeli gazdasági szabadság feladását jelentené és jönne a káosz – írja a Sun.

A másik póluson

a Guardian szerint May próbálkozása egy olyan brexitet eredményezne, amely „semmilyen garanciát nem adna a jövőre”.

Jean-Claude Junckerrel folytatott tárgyalásaiból pedig kifogy a szusz. A lap szerint a brit konzervatív párt lázadó képviselői közül egy kis kicsikart engedmény esetén nem áll elég May mellé, így az alku nem mehet át a parlamenten és jöhet az alku nélküli, kaotikus brit kilépés.

Miközben May Dublinba készült, hogy az ír határgaranciához ragaszkodó Leo Varadkar miniszterelnökkel alkudozzon, a brit közigazgatási szolgálat volt vezetője a brexit elhalasztását követelte.

Lord Kerslake, aki immár a Munkáspárt egyik tanácsadója, azt mondta: Nagy-Britannia nem áll készen a kilépésre, az ország „megosztott, céltalan és úgy száguld egy jogi határidő felé, hogy fogalma sincs, mi történik, majd utána”.

Maga az a tény, hogy May Dublinba látogat, ugyanakkor arra utalhat, hogy a legtöbb fél kész lenne egy olyan apró módosításra, amely megmentené May alkuját. Írország ugyanis eddig nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni a britekkel. Így lassan úgy tűnik: egyedül a keményvonalas brit konzervatív képviselőkön múlik, hogy mi történik a brexittel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×