eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

A vakcinaellenes miniszter kirúgta a tanácsadókat

Menesztette az olasz kormány teljes orvosi tanácsadó testületét az olasz egészségügyi miniszter. A háttérben az áll, hogy a tárcát vezető Öt Csillag Mozgalom ellenzi a kötelező védőoltásokat, viszont támogatja az alternatív gyógymódokat.

Eltávolították posztjáról az olasz Legfelsőbb Egészségügyi Tanács összes tagját. Ez a testület látja el az egészségügyi politikát formáló tudományos és technikai szakértői véleményekkel a római kabinentet.

Az olasz tudomány világát sokkoló lépést Guilia Grillo, a kormánykoalícióban helyet foglaló Öt Csillag Mozgalom egészségügyi minisztere jelentette be azzal, hogy „helyet kell csinálni az újnak és ezért más, rátermett emberek előtt is ki kell nyitni az ajtót”.

Az ajtónyitás azonban inkább nagytakarításnak tűnik: a testület 30 fős, tehát ennyi embernek kell mennie, köztük magas rangú egyetemi oktatóknak. Egy részüknek annyi a bűne, hogy a korábbi kormány nevezte ki őket.

Szakértők most attól tartanak, hogy a tudományos posztokat politikai káderekkel töltik fel.

A miniszter azt írta, hogy a tanács tagjainak egy részét visszavehetik, de „nem a vezetőket, mert nekik élvezniük kell a miniszter bizalmát és teljes harmóniában kell vele dolgozniuk”. Ezzel valószínűleg a védőoltások körül tavaly kirobbant vitára utalt.

Kommentátorok szerint nehéz lesz harmóniát teremteni a tudósok és az és Öt Csillag minisztere között, amikor a mozgalom és a másik koalíciós párt, a Liga a nyáron egy parlamenti szavazás után felfüggesztette a tanulmányok megkezdéséhez szükséges kötelező oltásokat.

Addig az olasz szülőknek igazolniuk kellett, hogy gyerekeik megkapták azt a 10 oltást, ami szükséges ahhoz, hogy bölcsődébe vagy óvodába járhassanak. Az erről szóló törvényt a mostani kormány elődje léptette érvénybe 2017-ben a súlyosbodó kanyarójárványra reagálva.

Az Európai Járványügyi Központ szerint tavaly csak Romániában volt magasabb a kanyarós esetek száma,

Olaszország pedig az összes, Európában regisztrált kanyarós megbetegedés 34 százalékáért volt felelős.

Az Öt Csillag és a Liga azzal indokolta a kötelező oltások elleni álláspontját, hogy az visszatarthat egyes gyerekeket az iskolától. „A prioritás az, hogy ne zárják ki a gyerekeket az osztályokból” – szólt a koalíció érvelése.

Mindez kiváltotta az olasz orvosok és egészségügyi szakértők ellenkezését, akik arra emlékeztettek, hogy sokáig a fejlődő világ szintjéhez volt hasonló az olaszok védőoltásokkal való lefedettsége, holott az Egészségyügyi Világszervezet (WTO) 95 százalékos lefedettséget javasolt.

Azok a gyerekek, akiket pedig nem oltanak be, veszélybe sodorják azokat, akik még túl kicsik a védőoltásokhoz vagy betegségük miatt nem kaphatnak vakcinát – mondták a szakértők.

A védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság alapját egy 2012-es bírósági döntés alapozta meg, amely szerint kapcsolat állt fent az autizmus és a kombinált kanyaró-mumpsz-rubeola elleni védőoltás között.

Nagy-Britanniában a szintén volt egy hasonló eset, amikor egy orvos kutatócsoportja az egész szakmával szembeszállva állította, hogy létezik a kapcsolat és a média egyenlő teret adott minkét nézetnek.

„Létezik egy globális trend, hogy az emberek bizalmatlanok az orvosokkal és tudósokkal szemben, akik le tudják fordítani és értelmezni az adatokat”

– mondta annak idején Andrea Gringnolio, a római Sapienza egyetem oktatója.

Az Öt Csillag Mozgalom egy időben például egy olyan őssejtterápiát támogatott, amelyről később kiderült, hogy csalás volt. A miniszter közben többször is megváltoztatta a védőoltásokkal kapcsolatos politikát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×