eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár a 2018-as szövetségi költségvetésről tartott vitán a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Újabb feszültség a német kormányon belül

Újabb belharc a német kormányban: a közös frakcióülés sem hozott békét az ENSZ migrációs csomagja miatt kirobbant vitában.

A két német kormánypárt eddig nem tudott egységes álláspontra helyezkedni az ENSZ globális migrációs csomagja ügyében. Angela Merkel kancellár már a múlt héten helyeselte a tervet, amelyről a világszervezet decemberben, a marokkói Marrákesbe összehívott rendkívüli értekezletén akarnak határozni, de pártjának több vezetője is fenntartásának adott hangot, és a keddi együttes CDU/CSU frakcióülésén sem sikerült a nézetkülönbségeket eloszlatni.

Berlinben az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy Németországnak továbbra is fenn kell tartania a döntés jogát a migráció kérdésében. Jens Spahn, aki pályázik a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére is, úgy vélte, hogy az ENSZ nemrég előterjesztett javaslata alapos megfontolást igényel.

Tartózkodással nyilatkozott a CDU belpolitikai szakértője is. Marian Wendt hangsúlyozta, hogy Berlinnek is alapvető érdeke a migráció nemzetközi szabályozása, de a jelenlegi megfogalmazásban nem tartja elfogadhatónak a világszervezet indítványát, mert sok kérdést nyitva hagy, és nem tesz különbséget menekültek, valamint gazdasági bevándorlók között.

Szászország ugyancsak kereszténydemokrata miniszterelnöke felelőtlennek nevezte a berlini koalíció hozzáállását az ENSZ globális migrációs csomagjához, mert mint Michael Kretschmer kifejtette, a kormánynak azt a tanulságot kellene levonnia a 2015-ös menekültválságból, hogy

a migráció ügyében teljes átláthatóságra, információra és vitára van szükség

mind a törvényhozásban, mind pedig a nyilvánosságban.

A vitát alighanem az váltotta ki, hogy

Angela Merkel kancellár már a múlt héten Berlin támogatásáról biztosította az ENSZ indítványát,

mert egyebek között gátat vet az illegális bevándorlásnak, következésképpen Németország érdekeit is szolgálja. A kancellár szóvivője pedig rámutatott arra, hogy a csomag nem több egy politikai szándéknyilatkozatnál, tehát nem nemzetközi szerződés, és így nem is jár jogi kötelezettségekkel, ezért nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását.

A kormány integrációs megbízottja szerint

a lakosság nem annyira a menekültekkel kapcsolatos problémák vitáját, hanem ezeknek a megoldását várja

a politikai vezetéstől. Annette Widmann-Mauz az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatban utalt a lakosság széles körében elterjedt aggodalomra, amelyet nem egy esetben félrevezető, sőt hamis hírek váltottak ki.

A témát Ralf Brinkmann, a két keresztény párt frakciójának nemrég megválasztott vezetője a frakció keddi együttes ülésének napirendjére tűzte, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A hivatalos néven Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról kiadott tervezet aláírását az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria már elutasította, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×