INFORÁDIÓ 
2019. november 20. szerda
Jolán

szlovákia

roma

helyhatósági választás

Szavazatvásárlásra figyelmeztetnek a szlovákiai roma politikusok

Szavazatvásárlásra figyelmeztetnek a szlovákiai roma politikusok

Az idei helyhatósági választások előtt is mindennapos jelenség, hogy megpróbálják befolyásolni a roma választókat Szlovákiában. Ezt maguk a szlovákiai roma politikusok jelentették ki a hét végén esedékes önkormányzati választások előtt. 

Szlovákiában november 10-én, szombaton tartják az önkormányzati választásokat. A roma pártok vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a kampányfinisben egyes jelöltek most is megpróbálnak tisztességtelen módon szavazatokat vásárolni maguknak a romák körében.

František Tanko, a Tolerancia és Együttélés Pártjának vezetője megjegyezte: egyes esetekben anyagi juttatást ígérnek egy konkrét jelöltre leadott szavazatért cserébe, más esetekben megfélemlítik őket.

„Konkrét feljelentések érkeztek Eperjes, Kassa és Besztercebánya megye járásainak községeiből, melyek szerint

a polgármester felkeresi a romákat, és azt követeli tőlük, hogy szavazzanak rá, máskülönben nem kapnak munkát a közmunkaprogram keretében”

– számolt be róla a roma politikus.

Ladislav Németh, a párt nyitrai kerületi elnöke, aki polgármesternek jelöltette magát Nyitrán, elmondta, hogy a megyeközpontból és a környékéről is érkeznek hasonló hírek. „Nálunk is hallani lehet, hogy járnak a romák után, és különböző dolgokat ígérnek nekik a konkrét szavazatokért cserébe” – mondta Németh.

A két roma politikus ezért felszólította a rendőrséget, hogy a választási bizottságokkal együttműködve intenzíven felügyelje a szombati helyhatósági választások szabályos lefolyását, elsősorban azokon a területeken, ahol szegregált, szegény roma közösségek élnek. Tanko jelezte, hogy Eperjes, Kassa és Besztercebánya megye telepein roma önkéntesek is nyomon követik majd a választások menetét. Eddig 28 személy jelentkezését jegyezték fel.

Mindketten megegyeztek abban, hogy a roma választók befolyásolására tett kísérletek rendszeresen ismétlődnek a választások előtt. Meggyőződésük, hogy ez a romák diszkriminációja mellett annak a következménye, hogy a marginalizálódott roma közösségek problémáját az illetékesek több évtizede elhanyagolják, illetve nem találnak rá kellően hatékony megoldást.

Összesen 2926 szlovákiai városban és faluban tartanak november 10-én választásokat. Elmondható, hogy a helyhatósági választások előtti kampány a vártnál nyugodtabban telt. A korábban megszokott óriási kampányrendezvények ezúttal háttérbe szorultak. Néhány kivételtől eltekintve a kampány a programok ütköztetéséről szólt, ami a jelenlegi politikai légkörben pozitív fejleményként is felfogható.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Szavazatvásárlásra figyelmeztetnek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018