Nyitókép: Pixabay.com

Sokkal spórolósabbak a férfiak Szlovákiában, mint a nők

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. november 5. 19:32
Szlovákia lakosai átlagban 106 eurót tudnak megtakarítani havonta; egy felmérésben vizsgált országok közül Ausztria végzett az élen, ahol a lakosok havonta 245 eurót tudnak megspórolni. A harmadik helyen Csehország zárt - havi 96 euróval.

A havi megtakarítások összege minden országban nőtt, kivételt csak Szlovákia képezett, ahol az előző évi adatokhoz képest nem változott a helyzet. Mindez az IMAS International társaság által végzett felmérésből derül ki.

Bár Szlovákia lakosságának magasabb lett a jövedelme, az elmúlt években megnövekedtek a lakhatással és az étkezéssel kapcsolatos kiadások, ami miatt nem tudnak több pénzt megtakarítani

- szólnak takarékpénztári szakértői elemzések.

Az adatközlők 22 százaléka ráadásul azt mondta, a fizetésük változatlan maradt.

Hogy nehéz megtakarítani, azt a családalapítás költségeinek növekedése éppúgy megerősíti, mint a váratlan kiadások és a tartozások visszafizetése, valamint a szintén nem várt megbetegedések kezelési költségei.

A szlovákiai

férfiak ugyanakkor 30 százalékkal több pénzt spóroltak meg (124 euró), mint a nők (87 euró).

A legtöbbet talán a huszonévesek tudják félretenni, 114 eurót. Ennek okai között az alacsonyabb megélhetési költségek, illetve a fiatalok esetében egyre növekvő fizetés, amit a munkaerőhiány indokol.

A felmérésben megkérdezettek 95 százaléka a váratlan megtakarításokra spórol.

A megkérdezettek 67 százaléka otthona felújítására, illetve bevásárlásra is gyűjt. A nyugdíjas időszakra a lakosok több mint fele gondol spóroláskor. Egyharmaduk nyári és téli utazásra tesz félre.

Külön számlára inkább a nők, életbiztosításra inkább a férfiak gondolnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így takarít meg Szlovákia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást