eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Újabb akadály került a brexit útjába

Több száz beosztott lépett ki a brit brexitügyi minisztériumból, így kérdéses, hogy hogyan tudja a fennmaradó közalkalmazotti gárda előkészíteni Nagy-Britannia kilépését az unióból.

A dolgozók több mint a fele már felmondott abban a brit minisztériumban, amelynek feladata az Európai Unióból való távozás előkészítése és részben levezénylése – állítja a brexitellenes lap, az Independent. Miközben az elmúlt két évben működő kormányzati szerv megpróbálta kidolgozni a brit alkupozíciót, több százan távoztak már más beosztásba a minisztériumból.

A felmondások nyomán a dolgozók átlagéletkora 32 év – és nekik kell munkájukkal támogatni egy olyan összetett alkufolyamatot, amely nemzedékekre meghatározza a szigetország, de Európa más polgárai sorsát is.

Az adatokat a korábban harmadik politikai erőnek számító, mára jelentősen visszaesett, Európa-párti Liberális Demokraták szerezték meg az információ szabadságát garantáló törvények alapján benyújtott kérvénnyel.

A számok megerősíteni látszanak azokat a korábbi híreket, hogy nagyon gyorsan cserélődik az állomány a Dexeu néven emlegetett tárcánál: két év alatt 357-en léptek ki, miközben a teljes létszám 665 fő.

„Gyorsabban cserélődnek, mint az angol Premier League edzői”

– jegyezte meg gunyorosan egy liberális parlamenti képviselő.

A brit kormány ezt úgy próbálta magyarázni, hogy sokan közülük meghatározott és rövid idejű szerződéssel dolgoztak az intézményben.

A dolgozók munkáját nehezíti a politikai eliten, sőt a kormánypárton belül folyó háború arról, hogy milyen alkut is kössön a kilépés utáni kereskedelmi kapcsolatokról Nagy-Britannia és Brüsszel. A széthúzás nyomán maga a tárcát vezető miniszter, David Davis is távozott, és nemrég nyíltan közölte: megvétózza volt főnöke, Theresa May kormányfő alkupozícióját.

Közben nő a megosztott kormányzó konzervatív pártra és a brexitet elfogadó ellenzéki Munkáspártra nehezedő nyomás. Felmérések szerint a két évvel ezelőtti népszavazás kilépésre szavazó brit polgárai közül

több mint két és fél millió meggondolta magát, és inkább maradna az EU-ban.

Ez azt jelenti, hogy ha most tartanák, a maradáspárti tábor nyerné a referendumot. Egymillió „bennmaradó” viszont közben éppenséggel a másik oldalra állt át, a de a mérleg nyelve így is az EU-pártiak irányába billent.

Ennek nyomán egyre hangosabb a kampány, hogy rendezzenek második népszavazást – bár ezen nem a maradásról, hanem az EU-val kötött majdani alku elfogadásáról vagy elvetéséről mondanának véleményt a britek. May miniszterelnök azonban közölte, hogy szó sem lehet erről.

Közben Brüsszel figyelmeztette a tagállamokat: ne küldjék el diplomatáikat a brit kormány által „technikai szemináriumnak” nevezett találkozókra, amelyek szerinte valójában kétoldalú tárgyalások és az egységes európai álláspontot akarják aláásni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×