eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Oszaka, 2018. szeptember 4.A Dzsebi tájfun viharos széllökései által megrongált autók egy oszakai parkolóban 2018. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Jiji Press)
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Hajót vágott hídnak és repteret öntött el a megatájfun

A legfrissebb adatok szerint 11-en meghaltak és 340-en megsebesültek a tájfunban, amely Japán nyugati részére csapott le. A heves szelek autókat fújtak el, tetőket szaggattak le és egy hídnak sodortak egy tankhajót.

Apokaliptikus jeleneteket okozott a Japán nyugati részén az áthaladó Dzsebi tájfun.

25 éve nem zúdult le ekkora vihar a szigetországra és a heves szelek komoly károkat okoztak. Reggel már 11 halálos áldozatról és 340 sebesültről lehetett tudni.

Sokan bírálták a hatóságokat, amiért nem léptek fel nagyobb szigorral,

és zárták le a veszélyes környékeket. Így emberek jártak, motorosok és autósok közlekedtek az utakon az óránkénti 200 kilométert is meghaladó széllökések közepette.

Oszaka, 2018. szeptember 4.
Közlekedési lámpák és útjelző táblák kidöntött és kettétört oszlopai Oszakában 2018. szeptember 4-én, miután a Dzsebi tájfun elérte Japánt. (MTI/EPA/Jiji Press) *** Local Caption *** 53000073
Közlekedési lámpák és útjelző táblák kidöntött és kettétört oszlopai Oszakában, miután a Dzsebi tájfun elérte Japánt. (MTI/EPA/Jiji Press)

Egyikük a csodával határos módon menekült meg, amikor autóját majdnem lefújta a szél az Oszaka mellett fekvő Kanszaj Nemzetközi reptérre vezető hídról.

A széllökések a hídnak toltak egy masszív tankhajót – az ütközés nyomán a híd úgy megrongálódott, hogy az egyik sáv fizikailag elmozdult, ami miatt megszűnt az összeköttetés az Oszakai-öböl mesterséges szigetére épített reptérrel, ahol ötezer ember ragadt bent.

Közben a kifutópálya egy részét elöntötte a víz, aminek nyomán az összes járatot törölték.

A Dzsebi tájfun az ország nyugati részén áthaladva elektromos vezetékeket szaggatott le és káoszt okozott a közlekedésben. A szél részben leszakította a kiotói pályaudvar tetejét.

A katasztrófa egyik halottja egy 71 éves férfi volt, akire ráomlott egy raktárépület a nyugaton fekvő Siga prefektúrában.

A tomboló szél közepette a hatóságok 1,2 millió embernek javasolták, hogy fontolják meg otthonuk elhagyását.

Abe Sindzo miniszterelnök is erre szólította fel honfitársait és azt mondta: az emberek tegyenek lépéseket életük védelmére.

A katasztrofális időjárás miatt bezártak az vihar útvonala mentén fekvő iskolák és vállalkozások, köztük több nagy gyár is.

A Dzsebi hasonló területen haladt át, mint az augusztus végén lecsapott Cimaron tájfun, amely kevesebb kárt okozott. Előtte azonban pusztító hőség és több, mint 200 ember halálát okozó áradások sújtották az országot.

Az áldozatok jelentős része nem vette figyelembe az evakuálásról szóló figyelmeztetést és tudósítók szerint a hatóságok most arra sürgetik őket, hogy komolyabban figyeljenek oda és álljanak készen otthonuk elhagyására.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×