INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

németország

menekült

angela merkel

Berlin, 2018. júluius 4. Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Nehéz tárgyalások várnak Angela Merkelre

A berlini kormány két kereszténypártjának július elején létrejött kompromisszuma szerint a belügyminiszter kilátásba helyezte a határellenőrzés visszaállítását, ha nem születik megállapodás Olasz-, Spanyol- és Görögországgal az ott már menedéket kért migránsok Németországból történő visszavételéről.

Elsőként a spanyol kormány egyezett bele a menedékkérők visszaküldésébe, de a téma napirendre kerül a kancellár és a spanyol miniszterelnök hétvégére tervezett tanácskozásán, amelyre Andalúziában, a spanyol kormányfő nyári rezidenciáján kerül sor.

A madridi kormánnyal aláírt megállapodás értelmében szombattól Spanyolországba visszaszállíthatók lesznek azok a német határon feltartóztatott migránsok, akiket a spanyol hatóságok már regisztráltak. A madridi kormány a megegyezést nem kötötte semmilyen előfeltételhez, amiből tudósítók arra következtetnek, hogy a Rómával és Athénnal kezdett tárgyalásokon az ellenszolgáltatás kérdése is felmerült.

Mivel egyelőre csak az osztrák-német határon van szúrópróbaszerű forgalomellenőrzés,

nem kizárható, hogy Spanyolország felől Franciaországon át nem egy menekült majd akadálytalanul léphet be Németországba.

Ha jelentkeznek a hatóságoknál, úgynevezett tranzitközpontokban 48 órán belül kiderítik, hogy regisztráltatták-e magukat az Európai Unió valamelyik más tagállamában. Ha igen, akkor visszaküldenék őket az adott országba. Ehhez azonban olyan, kétoldalú megállapodásra van szükség, mint amilyent most a spanyol kormánnyal írtak alá.

Noha hivatalos megegyezést még nem kötöttek Ausztriával, Bécs és Berlin között egyetértés van abban, hogy a osztrák területen regisztráltakat visszafordíthatják a közös határról. A berlini koalíció két kereszténypártja között július elején született kompromisszum értelmében Angela Merkel kancellár ígéretet tett, hogy valamennyi uniós tagállammal tárgyalásokat kezd hasonló, kétoldalú megállapodás előkészítéséről. Jól értesült források szerint a Görögországgal kezdett megbeszélések jó úton haladnak, míg Rómával még komoly nézetkülönbségek mutatkoznak.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó hang

Nehéz tárgyalások várnak Angela Merkelre
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018