INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

ryanair

pilótasztrájk

németország

Dublin, 2018. július 19. 2018. július 12-én a dublini repülőtéren készített kép a Ryanair ír diszkont légitársaság egyik leszálló repülőgépéről. A Reuters értesülései szerint július 25-én és 26-án több mint 600 járatát törli az ír fapados légitársaság, mert alkalmazottai egy jelentős része sztrájkot kezdeményezett a silány munkakörülmények és a cég kicsinyessége miatt.  A hírügynökség szerint elsősorban belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők tervezik a sztrájkot, ami miatt a Ryanair elővigyázatosságból járatai 12 százalékát törölte a menetrendből. A lépés mintegy 50 ezer utast érint. (MTI/EPA)

Komoly gondokat okoz a pilótasztrájk

Csak Németországban 42 ezer nyaralni induló számára okoz kellemetlenséget a Ryanair pilótáinak sztrájkja.

A német pilóták szakszervezete Frankfurtban bejelentette, hogy a legnagyobb európai fapados légitársaság, a Ryanair német pilótái is csatlakoznak a belga, a holland, a svéd és az ír kollégáik bérkövetelési akciójához és pénteken 24 órára leteszik a munkát. Ezért törölni kellett a cég legalább 250 európai járatát.

Mint a pilóták szakszervezetének elnöke közölte,

egyelőre semmi jel sem mutat a Ryanair vezetőségének engedékenységére.

A fapados légitársaság már tegnap tájékoztatta utasait a sztrájkból fakadó következményekre.

A pilóta-szakszervezet múlt hétfőig adott határidejére a Ryanair főnöksége nem terjesztett elő elfogadható tárgyalási alapot, ezért a munkavállalók úgy döntöttek, hogy ma hajnaltól kezdődően holnap reggelig sztrájkba lépnek. Az akcióban a Ryanair kereken 400 német pilótája mellett a légitársaság belga, holland, svéd és ír pilótái is részt vesznek.

A sztrájkkal magasabb béreket és kedvezőbb munkafeltételek akarnak kikényszeríteni.

A több, mint 30 évvel ezelőtt alapított fapados légitársaság alkalmazottai nem először teszik le a munkát. Így ismételt sztrájkkal tudták elérni, hogy a Ryanair főnöksége decemberben végül is belement a szakszervezet működésének engedélyezésébe. A cég élén álló Michael O'Leary nyilatkozata szerint a Ryanairnél a pilóták jobban keresnek, mint a Lufthansához tartozó fapados Eurowingsnél, de hozzátette azt is, hogy további sztrájkok esetén fontolóra veszi az úgy-mond nem kifizetődő németországi járatok megszüntetését. A mai akció a cég fennállása óta a legnagyobb szabású bérharc, amely a légi társaság 2400 járatának több, mint tíz százalékát érinti, így ma nem száll fel Budapestről a Berlinbe és Nürnberge induló gép sem.

A 24 órás sztrájk csupán Németországban 42 ezer nyaralni induló számára okoz komoly kellemetlenséget, annak ellenére, hogy az utasoknak már tegnap felajánlották jegyük árának visszatérítését, vagy ingyenes átírását későbbi járatokra.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018