Nyitókép: (MTI/AP/Elia Kallia)

Kevesebb lenne az erdőtűz, ha egész Európa készenlétben lenne

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. július 31. 11:56
„Európa nem végzi el házi feladatát” az erdőtüzek megelőzése kérdésében - figyelmeztettek szakértők, akik szerint az érintettek nem hajtják végre azokat a fontos intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetők lennének a tragédiák - mind például a görögországi erdőtűz.

Az európai kormányok és földek tulajdonosai nem fektetnek be pénzt egyszerű tűzvédelmi lépésekbe, pedig ez segítene megelőzni a súlyos katasztrófákat – figyelmeztettek erdészeti szakemberek.

A figyelmeztetés különösen időszerű a görögországi Mati üdülőhelyen történt tragédia nyomán, amelyben 88 ember lelte halálát a gyorsan terjedő tűzben. Ugyanakkor az északon fekvő Svédországban is heteken át égett az erdő.

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) figyelmeztetett, hogy a hőhullámok és az éghajlatváltozás miatt, nem csak a dél-európai országok vannak veszélyben és több tűzesetre kell felkészülni.

Az Unió Erdőtűz Információs Szolgálata a héten vörös riasztást adott ki Dánia, Németország, Spanyolország, Ciprus és Olaszország esetében

és megjegyezte, hogy Franciaországban és Nagy-Britanniában is fennállt az erdőtüzek lehetősége.

Alexander Held, az Európai Erdészeti Intézet vezető kutatója szerint az első lépés a vadtüzek elleni harcban az úgynevezett

„tűz háromszög” felismerése – ez a hő, az oxigén és a gyúlékony anyag kombinációját jelenti.

Mint a Telegraph című brit lapnak elmondta: „nem tudjuk megszüntetni az összes tényezőt és különösen nem az oxigént, így a gyúlékony anyagra kell összpontosítanunk. Azaz a növényzetre – ennek része az ellenőrzött égetés, a növényzet levágása, lelegeltetése és a talaj letakarása – magyarázta.

Az Erdészeti Intézet szerint az európai földtulajdonosok nem hoznak létre a tüzet fékező ütközőzónákat, amelyeket kevésbé gyúlékony növényzet telepítésével lehet kialakítani.

Az intézmény ezért azt javasolja, hogy

más országok is kövessék a Németországban és Csehországban sikeresen kipróbált „természethez közeli erdőgazdálkodást”, amely fenntartja a talaj nedvességtartalmát.

A görög kormányt ugyanakkor heves bírálatok érték, amiért nem hozott létre ütközőzónákat az attikai térségben, ahol 88 ember lelte halálát a múlt heti tüzekben – a múlt század kezdete óta legsúlyosabbnak mondott katasztrófában a szabadságukat töltő emberek a tengerbe menekültek a lángok elől, de egy 26 fős csoport csapdába került és odaveszett, bár mindössze 30 méterre voltak a parttól.

Ami igazán fájdalmassá teszi a tragédiát: az emberek holttesteit egy zárt ajtó közelében fedezték fel – ezen keresztül lejutottak volna a tengerhez.

A tűz több száz házat pusztított el és megolvasztotta az útjába került autók fémrészeit.

Szakértők most arra figyelmeztettek, hogy egész Európának készenlétben kell lennie

– Svédországban például 20 kisebb erdőtűz égett a példátlan aszály nyomán.

„Nem végezzük el a házi feladatot, nem hozunk létre védett tereket, védővonalakat – a tűzoltókra hagyatkozunk, de nekik nincs elég felszerelésük vagy képzettségük az erdőtüzek elleni harcra” – mondta az uniós erdészeti illetékes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kevesebb lenne az erdőtűz ha Európa odafigyelne
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást