Nyitókép: Ivan Boberszkij (MTI/EPA)

Heves vita: szlovák képviselők ellátogatnának a Krímre

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. július 24. 19:24
Szlovák parlamenti képviselők egy csoportja készül meglátogatni az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet, amely a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna része.

„Megengedhetetlen, hogy a szlovák parlament képviselői meglátogassák az annektált Krím félszigetet.

Ők nem magánemberek, hanem az országot képviselik, szabadidejükben is.

Szlovákia nem fogadta el a Krím-félsziget orosz annektálását, és a félszigetet Ukrajna részének tekinti. Ehhez mérten kellene Szlovákia képviselőinek is viselkednie” – áll a Híd Facebook-bejegyzésében, amellyel a Peter Marček független képviselő által szervezett krími kirándulás tervére reagált.

Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára szerint egy ilyen látogatás az orosz propaganda malmára hajtaná a vizet. „Információink szerint a képviselőcsoport Oroszországon keresztül tervezi a krími látogatást, anélkül, hogy az ukrán hivatalos hatóságokat értesítenék.

Ezáltal gyakorlatilag elismerik azt, hogy a félsziget Oroszországhoz tartozik.

A nemzetközi kapcsolatok szempontjából ez kulcsfontosságú kérdés. Az oroszok azt próbálják propaganda szinten elhitetni, hogy Európa nem egységes“ – jegyezte meg a Híd védelmi államtitkára.

A képviselőcsoport látogatásával Ukrajna szlovákiai nagykövete sem ért egyet. Jurij Muška szerint a képviselők ezzel megsértik Ukrajna törvényeit. „Nem örülök a döntésüknek.

Azok, akik a megszállók meghívását elfogadják, megsértik az ukrán törvényeket.

Szerintem Ukrajna reakciója erre az lesz, hogy a jövőben tilos lesz nekik belépniük az országba” – jelentette ki Muška, aki levelet is írt a politikai pártoknak, hogy beszéljék le a képviselőiket az ilyen lépésről.

Andrej Danko szlovák házelnök viszont bírálatot fogalmazott meg a nagykövettel szemben. Felszólította Muškát, hogy ne avatkozzon bele a képviselők magánügyeibe.

„Ha bármely állampolgár, legyen az akár parlamenti képviselő is, valahova el akar utazni, akkor ebben semelyik nagykövet nem akadályozhatja meg”

– üzente Danko a nagykövetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovák képviselők ellátogatnának a Krímre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást