Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új magyar párt létrehozásán gondolkodnak Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. július 23. 07:58
Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter azokat a magyarokat szólítaná meg, akiket a Híd elveszített, és azokat, akiket a Magyar Közösség Pártja már nyolc éve nem tud az urnákhoz vonzani.

Simon Zsolt szlovákiai magyar független parlamenti képviselő új magyar párt létrehozásán gondolkodik Szlovákiában. Simon a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Hídnak egyik alapító tagja volt, ám

amikor 2016-ban a pártvezetés a koalícióba lépés mellett döntött, ő kilépett a Hídból.

Egy új párt megalapításának lehetőségéről azóta faggatja a sajtó a politikust, aki a nyári uborkaszezonban jelentette be, amit már régóta sejteni lehetett.

Simon Zsolt az aktuality.sk portálnak adott interjújában közölte, hogy új pártot akar alapítani Szlovákiában. A politikus jelenleg a független képviselők táborát gyarapítja a pozsonyi törvényhozásban, ám korábban, még

a Híd színeiben ő volt az ország földművelésügyi minisztere.

A Híddal és annak vezetőivel akkor romlott meg a viszonya, amikor Bugár Béláék két évvel ezelőtt koalícióra léptek a korábban általuk is sokat bírált Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal. Noha hatalmas volt a felháborodás és az elégedetlenség a koalíció összetételével, a Hídból akkor távozó Simon szerint abban az időben még nem volt itt az ideje a pártalapításnak.

Most azonban azt mondta, hogy

a tavasszal történt újságírógyilkosság és az azt követő tüntetéshullám új nézőpontba állította a szlovákiai politikai helyzetet, szerinte itt az ideje egy új magyar párt megalapításának.

„Sokan megszólítottak azzal az igénnyel, hogy létre kellene hozni egy tömörülést. A nyarat most annak szentelem, hogy Pozsonytól Ágcsernyőig találkozom az engem megszólító személyekkel, azokkal, akik elégedetlenek az országban kialakult helyzettel” – fogalmazott Simon Zsolt.

Hozzátette, hogy jelenleg járja a dél-szlovákiai régiókat, és megpróbálja felmérni, mekkora az igény egy új magyar pártra. „Elsősorban azokat a magyarokat kell megszólítani, akiket a Híd elveszített azzal, amilyen politikát folytat, és azokat a magyarokat, akiket a Magyar Közösség Pártja már nyolc éve nem tud az urnákhoz vonzani. Félő ugyanis, hogy ezek a magyar választók vagy el sem mennek szavazni, vagy szlovák pártokra voksolnak” – tette hozzá Simon Zsolt.

A politikus fő célként a magyar képviselet elérésére tekint a szlovák törvényhozásban.

Ennek érdekében nem zárkózik el az MKP-val való együttműködéstől, amely pártnak jelenleg 4 százalék alatti a támogatottsága. A Híd sem lehet biztos a bejutásban, a legutóbbi felmérések mindössze 5,6 százalékot mutattak a pártnak. A Híd egyelőre nem reagált Simon Zsolt pártalapítási szándékára. Menyhárt József, az MKP elnöke is csupán annyit mondott, nem tartja szerencsésnek az egyébként is megosztott felvidéki magyarság további szétforgácsolását.