Nyitókép: JIM LO SCALZO

"Trump magára hagyta a szíriai lázadókat"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. június 26. 05:50
„Magatokra maradtatok” - gyakorlatilag ezt üzente a Trump-kormányzat a mérsékeltnek mondott szíriai lázadóknak, amikor közölte velük, hogy nem számíthatnak katonai segítségre tőle a jordániai és izraeli határ mentén.

A Reuters hírügynökséghez eljutott annak az amerikai levélnek a másolata, amelyet a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, mérsékeltnek mondott fegyveres frakciónak küldött Washington.

Ebben az amerikai kormány világossá teszi, hogy „ne alapozzák döntéseiket arra a feltevésre, hogy katonai beavatkozást hajtunk végre”.

Az Egyesült Államok ezt megelőzően ugyan figyelmeztette Bassár al-Aszad szíriai elnököt és a vele szövetséges Moszkvát, hogy az úgynevezett

szíriai „de-eszkalációs” zónában elkövetett cselekmények „komoly következményekkel járnak majd”, de úgy tűnik a kormányellenes lázadókat nem akarja megvédeni.

A felkelőknek küldött amerikai üzenet arra is kitér, hogy nekik kell eldönteniük, mi a helyes fellépés az Aszad-rezsim erőivel szemben.

Mint tudósítók megjegyzik, a szíriai polgárháború hét éve során Washington a CIA által menedzselt programban több-millió dollárt utalt át havi fizetésként és fegyvervásárlásra a Szabad Szíriai Hadsereg lázadóinak. Elemzők szerint a Trump-kormányzat tavalyi döntése nyomán leállt a finanszírozás.

A szíriai kormányerők az elmúlt hetekben offenzívát indítottak egyes délnyugati területek visszafoglalására.

Egy ideig csak a szíriai tüzérség vett részt a támadásban, de szombaton megjelentek az orosz légierő gépei – amelyek a korábbi offenzívák során kulcsfontosságú támogatást nyújtottak Aszad hadseregének.

A bombázások vették rá más ostromlott területeken a lázadókat arra, hogy alkukat kössenek a kormányerőkkel és elvonuljanak.

Szíria délnyugati része stratégiai fontosságú az Egyesült Államokkal szövetséges Izrael számára –

a zsidó állam itt meg akarja akadályozni az Aszaddal szövetséges Irán térnyerését és az év során több légitámadást is végrehajtott.

A térséggel szomszédos Jordánia közben aggódik amiatt, hogy hevessé válhatnak a zónában a harcok és intenzív diplomáciai tevékenységbe kezdett Moszkvával és Washingtonnal – írta a Hárec című izraeli lap.

A délnyugat elvesztése hatalmas csapás lenne a szíriai lázadóknak. 2011-ben Dera városában indult az először békés tiltakozás, amely az Aszad-rendszer elleni fegyveres lázadásba majd polgárháborúba csapott át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
"Trump magára hagyta a szíriai lázadókat" /
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást