Nyitókép: -------------------

Trump szerint is összejöhet a csúcs Kimmel

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. május 28. 13:22
Amerikai képviselők érkeztek Észak-Koreába, ami arra utal, hogy folytatódik a bizonytalan kimenetelű észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó előkészítése. A közvetlen tárgyalásokat a múlt héten Trump amerikai elnök mondta le, Phenjan ellenséges megjegyzéseire utalva. Úgy tűnik azonban, hogy mindkét állam vezetője szeretné megtartani a találkozót.

Vasárnap amerikai illetékesek érkeztek Észak-Koreába, ami annak a jele, hogy mégis lehetőség, hogy megtartsák Kim Dzsong Un északi diktátor és Donald Trump amerikai elnök személyes találkozóját.

A június 12-ére Szingapúrba tervezett csúcsot először történelmi eseményként harangozták be, majd a felek által megfogalmazott bírálatok nyomán Trump egy hosszú levélben fejtette ki, hogy legnagyobb sajnálatára felmondja a találkozót.

Vasárnap viszont ismét arról beszélt, hogy szerinte még mindig megtarthatják a csúcsot.

Közben a közvetítő szerepét magára vállaló dél-koreai elnök, Mún Dzsae-in találkozott Kimmel és azt mondta:

„az északi vezető elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett”.

Mivel ennek a kifejezésnek az értelmezése a legfőbb vitás pont a felek között, egyes elemzők szerint a Trump-Kim-csúcs – ha megtartják – lehet, hogy csak médiaesemény és nem egy történelmi lehetőség lesz a béke és biztonság megerősítésére.

Az amerikai és dél-koreai média szerint az Egyesült Államok volt szöuli nagykövetét küldték Phenjanba, hogy ott az északiak külügyminiszter-helyettesével tárgyaljon. Elkísérte őt a Nemzetbiztonsági Tanács egyik Korea-szakértője is.

Mint a közvetítő déli elnök elmondta:

az északiak azt szeretnék hallani Washingtontól, hogy az garantálja biztonságukat, azaz, hogy nem akar rezsimváltást és feladja az ellenséges hozzáállást.

Az amerikai szakértők egy része viszont abban kételkedik, hogy Phenjan valóban hajlandó lesz feladni atomfegyvereit. „A válasz sajnos az, hogy nem” – mondta Victor Cha, a Nemzetbiztonsági Tanács volt tagja, aki Trump szöuli nagykövetjelöltje is volt, egészen addig, amíg össze nem különböztek.

A csúcsot korábban lemondó Trump a hétvégén azzal lepte meg a világot, hogy a Fehér Házban közölte: „szépen halad a csúcs előkészítése. A dátum továbbra is június 12-e, Szingapúrban. Ez nem változott”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump szerint is összejöhet a csúcs Kimmel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást