Politikai össztűz zúdul két futballsztárra

InfoRádió
2018. május 16. 09:58
Berlinben megütközést keltett, hogy a német labdarúgó-válogatott két török származású focistája, Mesut Özil és Ilkay Gündogan megajándékozta mezével a londoni látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfőt, és erről fényképek is készültek. Német politikai körökben úgy értékelték, hogy a focisták népszerűsítették a demokratikus jogokat semmibe vevő török elnököt.

A német sajtó egybehangzóan úgy értékelte a két török származású, de német állampolgár futballsztár baráti kézfogását és közös fényképét a török államfővel, hogy ezáltal, akarva-akaratlanul támogatóivá váltak annak a kampánynak, amelyet Erdogan az újraválasztása érdekében kezdett.

Özil és Gündogan egy baráti gesztussal átadta a Londonban Erdogannak a mezét, Gündogan szinte átszellemült arccal még azt is ráírta felsőjére, hogy nagy tisztelettel elnökömnek. Ezzel aztán végleg magára haragította a Német Labdarúgó Szövetség vezetőjét, Reinhard Grindel úgy véli, hogy Özil és Gündogan a török elnök mellett állva, Erdogan törekvéseinek támogatását sugallja, márpedig ezek semmibe veszik a demokrácia alapelveit, csakúgy mint a labdarúgó-szövetség által képviselt értékeket.

Az ellenzéki Zöldpárt ugyancsak török származású egykori elnöke, Cem Özdemir úgy véli, hogy a futballsztároknak is példát kell mutatniuk, majd rámutatott arra is, hogy Gündogannak csak egy államelnöke lehet, aki nem más mint a berlini Bellevue Palotában lakó Frank-Walter Steinmeier.

Gündogan időközben közölte, hogy a közös fényképpel távolról sem állt szándékában állást foglalni Erdogan irányvonala mellett. Özil esetében némi pikantériát jelent az is, hogy ö tavaly úgy nyilatkozott egy sajtóinterjúban, hogy tartózkodik politikai nézeteinek kifejtésétől, a most Londonban készült fotókat azonban éppen ö helyezte el Instagram-oldalán.

A német válogatott ugyancsak török származású játékosa, Emre Can, annak ellenére, hogy jelenleg az FC Liverpool középpályása, nem fogadta el a meghívást a török elnök tiszteletére adott londoni fogadásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Politikai össztűz zúdul két futballklasszisra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást