Nyitókép: Faludi Imre

Nagy terven dolgozik a francia és a német pénzügyminiszter

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. május 3. 10:11
Az Európai Unió jövő hónapra tervezett csúcsértekezletén a francia és a német kormány közös reformtervet akar előterjeszteni az euróövezet pénzügyi rendszerének javítására. Ennek érdekében a francia pénzügyminiszter az elkövetkező napokban Berlinbe látogat a fennálló nézetkülönbségek kiküszöbölésére. A terv egyik fő célja az Európai Stabilitási Mechanizmus szabályos valutaalappá történő fokozatos átalakítása. Eddig az Európai Stabilitási Mechanizmus hitelek folyósításával sietett a csőd szélére került uniós tagállamok segítségére.

A francia és a német pénzügyminiszter Szófiában jelentette be, hogy az EU júniusban esedékes, következő csúcstalálkozójára elkészíti azt a tervet, amely ugyan az euróövezet valutáris működésének reformjára irányul, de közvetve gondoskodik az egész Európai Unió pénzügyi stabilitásának javításáról is. A terv részleteit az elkövetkező napokban Berlinben dolgozzák ki, ennek érdekében Bruno Le Maire összeül Olaf Scholzcal, de jól értesült források nem zárják ki, hogy esetleg Angela Merkelt is felkeresi, mert a kancellár az elmúlt hónapokban komoly fenntartással nyilatkozott a francia elnök igencsak nagyratörő pénzügyi reformelképzeléseiről.

Emmanuel Macron ugyanis már tavaly indítványozta közös költségvetés kialakítását a valutaegységet alkotó országok számára, és ezen túlmenően szóba hozta közös európai pénzügyminiszteri tisztség létesítését is. Egyelőre azonban a francia és a német pénzügyminiszter Berlinben csupán az Európai Stabilitási Mechanizmus reformjáról tanácskozik, amellyel

az euróövezet valutáris müködőképességét akarják még jobban megerősíteni, valamint a tagállamokat érintő pénzügyi támogatási programokat az eddiginél hatékonyabbá tenni.

Szófiában az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek félhivatalos értekezletén Bruno Le Maire és Olaf Scholz nem titkolta, hogy a terv távolabbi célja a stabilitási mechnizmus fokozatos tovább fejlesztése a Nemzetközi Valutaalaphoz hasonló Európai Valutaalappá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, utalva az euróövezet pénzügyi reformtervére, úgy vélte, hogy a még nemzeti fizetőeszközt használó uniós tagállamok esetében az érdemi felzárkózáshoz nem elegendő csupán az euró bevezetéséhez szükséges feltételek betartására összpontosítani, hanem a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetések ösztönzését, valamint a modern technológiai fejlesztéseket elősegítő strukturális reformok érdekében meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pénzügyi csúcs után
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást