Nyitókép: Kovács Tamás

"Orbán Viktor belülről akarja megváltoztatni az EU-t" - francia lapok a választásról

Infostart / InfoRádió - S. Ráduly János (Franciaország)
2018. április 7. 12:53
Mérsékelten érdeklődik a francia média és politika a magyarországi választások iránt, ami „normális” jelenségnek tekinthető, hiszen a francia véleményformálók egy jelentős része másodrangú zónának tekinti a közép-európai országokat.

A Le Point című balliberális hetilap a francia AFP hírügynökség rövid, helyszíni riportját közölte szerdán „A bevándorlás ellen háborút hirdető Orbán Viktor újabb mandátumra vágyik” címmel. Az írás szerint „az egyik legvitatottabb európai vezetőnek számító” magyar miniszterelnök a legesélyesebb arra, hogy harmadszorra is választást nyerjen.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy Orbán Viktort csodálják az európai jobboldali populisták, miközben ellenfelei azok közül kerülnek ki, akik autoriter fordulattal vádolják őt. A riportban két magyar elemző, illetve Karácsony Gergely is megszólal.

A fentinél lényegesen hosszabb riportot közölt kedden a L’Express című, szintén balliberális hetilap, „Soros György, Orbán Viktor rögeszméje” címmel. A lap kiküldött tudósítója úgy fogalmaz, hogy

a „magyar származású milliárdos” Orbán Viktor „bűnbakjává vált”.

Az egyik alcím szerint míg Orbán Viktor a migrációs veszélyre figyelmeztet, addig Soros György a „menekülteken akar segíteni”. A szerző mások mellett megszólaltatja Magyar Bálintot és Gyurcsány Ferencet, illetve a Helsinki Bizottság és a Nyílt Társadalom alapítvány egy-egy vezetőjét is.

A legérdekesebb magyar vonatkozású írást azonban a baloldali Liberation című napilap közölte interjú formájában. Az „Orbán Viktor: egy újfajta, ügyes és veszélyes eurószkepticizmus” című anyagban Sylvain Kahn, a párizsi politikatudományi egyetem történész-geográfusa elemzi a magyar miniszterelnök politikai stratégiáját.

Az egyetemi tanár úgy véli, Orbán Viktor belülről akarja megváltoztatni az Európai Uniót, migrációellenes és Putyin-párti irányba tolva azt el. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a magyar miniszterelnök nem utasítja el sem a demokráciát, sem az uniós intézményeket.

„Nehéz a rendszerét autoriternek vagy fasizálódónak nevezni” – mondja Sylvain Kahn, már csak azért is, mert szerinte az általa vezetett Fidesz jól megkülönböztethető a megfogalmazása szerint „neofasiszta” Jobbiktól.

A jobboldali sajtóban alig esik szó a vasárnapi választásokról, pedig e közegben a magyar miniszterelnök komoly rajongótáborral rendelkezik, pályafutását évek óta növekvő figyelemmel és szimpátiával kísérik. „Bárcsak nekünk is ilyen vezetőnk lehetne” – ez az egyik, az internetes hozzászólásokban leggyakrabban visszatérő felkiáltásuk vele kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy több jobboldali internetes lap teljes egészében közölte Orbán Viktor március 15-i beszédét, a vasárnapi választásokkal eddig azonban egyedül a Nouvelles de France című liberális-konzervatív hírportál foglalkozott, egy rövid írásban „szürreálisnak” nevezve, hogy a Jobbik összefogna a baloldallal a magyar miniszterelnök legyőzése érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Francia sajtó a magyar választásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást