Nyitókép: Will Oliver

Több a gyilkosság a londoni utcákon, mint New Yorkban

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. április 3. 18:40
A kriminológia történetében először fordul elő, hogy London utcáin több a gyilkosság, mint New Yorkban. Február és március folyamán 46 gyilkosság történt, főleg késelések. A rendőrség ennek ellenére hangsúlyozza, hogy London változatlanul a világ egyik legbiztonságosabb városa, a gyilkosságok szinte mind bandaháborúk következményei.

London megelőzte New Yorkot az utcai gyilkosságok terén, de a járókelőnek nem kell rettegnie, a késeléseket elsősorban egymással vetélkedő fiatalkorú bandák hajtják végre, nagyrészt kábítószer-birtoklási viták miatt. A cél most az, hogy a rossz környezetben élő fiatalok feladják a tőr- vagy bicskaviselés elharapózott szokását.

A 10-21 éves korcsoport a legveszélyesebb és legveszélyeztetettebb.

A februárban halálra kséelt áldozatok mindegyike harminc év alatti volt.

Sajnálatos tény, hogy a bulvárlapokban a gyilkosságokról közölt fotókon szinte minden esetben színes bőrű bajbakerültek láthatók. Nem fajgyűlölők ölték meg őket, hanem ők egymást. Tíz napja, egyedüli fehérbőrűként, Beniamin Pieknyi 21 éves román állampolgárságú, zsilvölgyi fiatalember szenvedett halálos tőrszúrást egy bevásárlóközpontban, amikor verekedőket akart szétválasztani.

A rendőrség, a megdöbbentő kriminálstatisztikai adatok láttán, az eddiginél többet razziázik.

Már szúróeszköz birtoklásáért is fél év elzárást róhat ki a bíróság. Fűrészfogú tőr birtoklásáért ennél is többet.

Húsvét alatt is történtek gyilkosságok London utcáin. A hétfőre virradó éjjelen egy 17 éves lányt agyonlőttek, egy 16 éves fiút pedig tőrrel sebesítettek meg életveszélyesen.

A rendőrség panaszolja, hogy nehezen hajt végre motozásokat, mert a fiatalok panaszt tesznek ellenük azzal az ürüggyel, hogy a bőrszínük miatt pécézik ki őket. Így a motozások gyakorisága 21 százalékkal csökkent, a gyilkosságok száma meg csak nő és nő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyilkosságok a londoni utcákon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást