eur:
393.11
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kegyetlen választás elé állítják a lakosokat Kelet-Gútában

Kegyetlen választás elé állítják a lakosokat Kelet-Gútában

Kedd reggel életbe lépett a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta körül meghirdetett tűzszünet. A szíriai kormánnyal szövetséges Moszkva által bevezetett fegyvernyugvás célja, hogy a polgári lakosok ki tudjanak menekülni az ostromgyűrűből.

Miközben az ENSZ-ben nincs megállapodás a szíriai kormány és támogatói által ostromlott Kelet-Gútáról, addig a konfliktus egyik szereplője, Oroszország egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

Vlagyimir Putyin elnök rendelete nyomán naponta reggel 9 és délután 2 között úgynevezett „humanitárius korridort” hoznak létre, amelyen át a polgári lakosok elhagyhatják a területet.

Február 18. óta több száz ember halt meg a kelet-gútai ostromban. Nyugati kormányok és segélyügynökségek a szíriai kabinetet és az oroszokat vádolják azzal, hogy a polgári célpontokat nem kímélve bombázzák a területet. Az Aszad-rezsim és Moszkva szerint bírálóik viszont elhallgatják, hogy a térségben a lakosokat emberi pajzsként használó dzsihadistákkal állnak harcban.

A civil lakosság távozását lehetővé tévő „korridor” a tavalyi, aleppói ostrom receptjét követi, amikor a lázadók uralta városrész lakosai, majd a fegyveresek is távozhattak és a szíriai kormány elfoglalta a területet.

A kedden indult tűzszünet általában tartja magát

– erősítette meg a brit központú Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont.

Az orosz védelmi minisztérium közölte: a lépést a szíriai erőkkel egyetértésben hajtják végre.

Lázadók tüzelnek

Nem tudják elhagyni a békés lakosok Kelet-Gútát, mert Vafidín környékén a terroristák aknatűz alatt tartják a humanitárius folyosót - jelentette ki újságíróknak Viktor Panykov tábornok, a kelet-gútai feszültségcsökkentési övezet 3. ellenőrzőcsoportjának parancsnoka. Az útvonalat kedden reggel kilenckor megnyitották, de a militánsok oldaláról érkező intenzív tűz miatt egyetlen békés lakos sem távozott - tudósított az MTI.

Korábban a SANA szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy a dzsihadista an-Nuszra Front terroristái - akik egy ideje Dzsebhat as-Sám néven emlegetik szervezetüket - tűz alatt tartják a humanitárius folyosót.

Az oroszokat azonban máris bírálatok érték. Egyrészt, mert úgymond önkényesen, az ENSZ-t megkerülve döntöttek a tűzszünetről. Az egyik nagy lázadó szervezet szóvivője pedig azt mondta: kegyetlen választás elé állítják a lakosokat: vagy elfogadják a kierőszakolt kitelepítést, vagy meghalnak az ostromban.

„Ez az oroszok bűne”

– mondta a Failaq al-Rahman lázadó szervezet képviselője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – ahol Oroszország és az általában vele szavazó Kína vétójoggal bíró tag – vasárnap olyan határozatot fogadott el, amely 30 napos tűzszünetet ír elő Szíria egész területén.

Az országban az idén több helyen ismét intenzívvé váltak a harcok – jegyzi meg a Reuters. Miközben az Aszad-rezsim erői és támogatói Kelet-Gútát ostromolják, Törökország behatolt az észak-nyugati kurd enklávéba, Afrinba. Az ország központi részén pedig az amerikai vezetésű koalíciós légierő többszáz orosz zsoldost ölt meg, miután azok megpróbáltak elfoglalni egy olajmezőt.

Feszültebbé vált a helyzet Irán és Izrael között – utóbbi szerint az iszlám köztársaság Szírián át egészen a Földközi-tengerig akarja kiterjeszteni befolyását. Az izraeliek lelőttek egy területükre berepülő iráni drónt, míg a szíriai kormányhadsereg egy olyan izraeli vadászgépet, amely az ő légterükben támadta a drón irányítóit.

A háború rövidesen nyolcadik évébe lép és eddig már többszázezer halálos áldozatot szedett. A korábban 23 milliós Szíria lakosainak fele pedig elmenekült otthonából.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×