eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Volt fegyvere a rendőrnek, de nem állította le az iskolai vérengzést

Volt fegyvere a rendőrnek, de nem állította le az iskolai vérengzést

Egy fegyveres rendőr is volt annál a floridai iskolánál, ahol egy amerikai fiatal 17 embert lőtt agyon múlt héten, de nem avatkozott be. A sokkoló hír azután érkezett, hogy Donald Trump elnök azt mondta: “azonnal megoldaná” a lövöldözések jelentette gondot, ha felfegyvereznék a tanárokat.

Fegyver volt nála, mégsem szállt szembe a gyilkos ámokfutóval egy rendőr a floridai Parkland iskolájánál, ahol egy fiatal 17 embert – diákokat és tanárokat – gyilkolt meg február 14-én.

Az erről szóló videó néhány órával azután került napvilágra, hogy Donald Trump elnök azt mondta, “azonnal megoldaná a problémát, ha fegyvert kapnának az amerikai tanárok”.

A fegyvertartást jogát harcosan védelmező amerikai Nemzeti Fegyverszövetség gyűlésén pedig elhangzott: “a fegyveres rosszfiúkat fegyveres jófiúk tudják megállítani”.

A videó nyomán lemondott Scot Peterson, az érintett rendőrtiszt.

A felvételeken azt látni, hogy másfél perccel az incidens kezdete után Peterson megérkezik ahhoz az iskolaépülethez, ahol a lövöldözés folyt. Legalább négy percen át tartózkodik az épületnél, de nem megy be, miközben bent egy fiatal gyorstüzelő gépkarabéllyal mészárolja a tanárokat és a gyerekeket.

A rendőr lemondásának hírét elöljárója, Scott Israel, Broward megye seriffje közölte a médiával.

“Össze vagyok törve, gyomorgörcsöm van. Erre nincsenek szavak. A családok elvesztették a gyerekeiket, elvesztettük az edzőket, már voltam temetéseken...

Fegyvere volt, egyenruhában volt... a helyszínre érkezett, de soha nem ment be”

– mondta a seriff.

Mit kellett volna tennie beosztottjának? – tették fel neki a kérdést a sajtótájékoztatón.

“Bemenni, rászólni a gyilkosra, megölni a gyilkost” – szólt a válasz.

A rendőr nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem intézkedett. Amikor felfüggesztették és vizsgálatot indítottak ellene, lemondott.

A seriff közben közölte: nem adja ki a nyilvánosságnak a videót, illetve attól függően publikálhatja, hogy hogyan alakul majd a gyilkosságokkal vádolt 19 éves Nikolas Cruz – az iskola volt diákjának – pere.

Cruzt tavaly távolították el az iskolából, meg nem nevezett fegyelmi problémák miatt. A fiatal a lövöldözés után elmenekült, de rövidesen elfogták.

Az eset különösen kínos Trump számára, aki úgy tűnik, nem akarja korlátozni a pusztító automata fegyverek tartását, miközben diákok és fiatalok tüntetésen követelték a fegyvertartás szigorítását. A halottak között volt egy a diákokat védő biztonsági őr és egy iraki veterán sportedző is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×