eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Baj van a magyar KRESZ-táblákkal

Baj van a magyar KRESZ-táblákkal

Szlovákiában a kormánypárti Híd a napokban jelentette be, hogy újabb akadály hárult el a kétnyelvű közlekedési táblák útjából, a koalíciós partnerek körében viszont egyesek ezt nem nézik jó szemmel, és felesleges feszültségkeltésnek tartják a magyar KRESZ-táblák kihelyezését.

Szlovákiában február 1-jétől jogszabály mondja ki, hogy használni lehet a kisebbségi nyelveket a közlekedési táblákon. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a múlt héten jelentette be, hogy elhárították az adminisztrációs akadályokat a szöveggel ellátott kétnyelvű közlekedési táblák bevezetése elől.

A táblacsere azonban nem lesz automatikus: a táblák kihelyezésének felelősei anyagi lehetőségeikhez mérten kérhetik a táblák lecserélését, külön pénzkeret erre nincs. Az újonnan kihelyezett helységnévtáblák azonban már az új szabályozást követik, így a változás fokozatos lesz. Ha nem teszik lehetetlenné a háromtagú kormánykoalíció nacionalista húrokat pengető politikusai.

Ilyen például Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, aki a korábbiakban már több hidas elképzelést is megvétózott. Hrnko meglepetten fogadta a KRESZ-táblák kétnyelvűsítésének tervezetét, mivel – elmondása szerint – erről nem volt szó a koalícióban. „Ez túlmegy a koalíciós szerződés keretein, megegyeztünk, hogy kisebbségi kérdésekben marad a status quo” – jegyezte meg a nemzetiek alelnöke.

Ján Podmanický, a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer konzervatív ágának képviselője szerint a magyar-szlovák kapcsolatok idáig kiválóan alakultak, de - mint mondta - egy ilyen szerencsétlen lépés újabb feszültséget gerjeszthet a két ország között. Úgy véli, nincs szükség a magyar és az egyéb Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén feltüntetett feliratokra a közúti jelzőtáblákon, mert senki nem jelezte, hogy ne értené a szlovák szöveget.

Bugár Béla, a Híd elnöke elhamarkodottnak tartja a koalíciós partnerek reagálását, és kijelentette: „Általában minden egyes politikai pártnak vannak olyan képviselői, akik érzékenyebbek. Ebben az esetben nemzetieskedő politikusokról van szó. Hrnko mindig is ilyen volt. Nagyon sajnálom, de ő mindig először támad, és csak utána gondolkodik, hogy ezt jól tette-e. Ha megnézzük a koalíciós szerződést és a kormányprogramot, akkor megtaláljuk benne azt a mondatot, hogy összhangba fogjuk hozni a gyakorlattal a kisebbségi nyelvhasználati törvényt.”

A Híd elnöke hozzátette, nagyon reméli, hogy a két politikus csak magánvéleményének adott hangot az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×