eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Itt a háború: amerikai katonák ölhettek meg oroszokat

Itt a háború: amerikai katonák ölhettek meg oroszokat

Az orosz külügyminisztérium elismerte, hogy orosz állampolgárok is áldozatul eshettek egy Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásnak. A nyugati média szerint a férfiak zsoldosok voltak, és egyikük özvegye is megszólalt.

Öt orosz állampolgár szíriai halálát ismerte el az orosz külügyminisztérium – Maria Zaharova szóvivő szerint a múlt héten haltak meg, egy amerikai légicsapás nyomán. Ahogy fogalmazott, nem voltak köztük az orosz fegyveres erők tagjai. A nyugati média ennél jóval nyíltabban zsoldosoknak nevezi a halottakat, és nem öt, hanem 15 személyt említ, vagy még többet.

Zaharova viszont dezinformációnak nevezte az utóbbi napok híradásait, amelyek szerint több tucat vagy több száz orosz halhatott meg Szíriában.

Több orosz és nyugati médium is napok óta arról cikkezik, hogy a Wagner katonai magáncégnek dolgozó

orosz állampolgárokat ölt meg az amerikai vezetésű szíriai koalíció

február 7-i légitámadása Dajr ez-Zaur tartományban.

Amerikai katonai vezetők azt állítják, hogy a szakasz rá akart támadni az amerikaiak által támogatott szíriai kormányellenes felkelőkre. A hivatalos washingtoni nyilatkozat szerint „nem tudnak orosz halottakról”. A Bloomberg hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik amerikai illetékes azonban azt mondta:

körülbelül száz fegyverest öltek meg, és voltak közöttük oroszok is.

Név nélkül nyilatkozó orosz források pedig azt közölték a hírügynökséggel, hogy kétszáz lehet a halottak száma, és a csoport nagy részét oroszok tették ki. Az orosz elnöki hivatal nem volt hajlandó kommentálni a hírt, és úgy tűnik, nem is akar foglalkozni azzal, hogy honfitársai lehetnek a halottak között. A védelmi minisztérium szerint pedig egyetlen orosz sem volt a csoportban. Emellett azt állította, hogy az alakulat nem a szíriai lázadók, hanem az Iszlám Állam ellen folytatott akciót, amikor légicsapás érte.

Ha Moszkva végül elismeri az áldozatokat, akkor

ez lehet az orosz és amerikai állampolgárok közötti legvéresebb összecsapás.

A geo- és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó orosz szervezet, a Conflict Intelligence Team hét oroszt név szerint említett, és néhányuk esetében a rokonok megerősítették a hírt.

A Szabad Európa rádió utolérte az egyik zsoldos feleségét, Jelena Matvejevát. Mint a kétgyermekes anya elmondta, heteken belül hazavárta a férjét, Sztanyiszlavot, de egy családi barát felhívta, és közölte vele a rossz hírt. A gyerekeknek egyelőre nem szólt – tette hozzá.

Férje feltehetőleg az amerikai légicsapásban vesztette életét. Az özvegy azt állítja, hogy

csak a szverdlovszki régióból legkevesebb harmincan harcoltak zsoldosként Szíriában.

Az asszony dühös, és azt akarja, hogy a hatóságok adják ki neki férje holttestét, és ismerjék el, Szíriában harcolt másokkal együtt.

„Ok nélkül haltak meg. Olyan helyekre küldték őket, ahol nem volt védelem, úgy dobták be őket a csatába, mint a disznók közé a makkot... A kormánynak valahogy bosszút kell állnia értük” – mondta az asszony, és megmutatta a riportereknek azt a Szent György-keresztet is, amellyel zsoldos férjét a kelet-ukrajnai harcok után tüntették ki.

A kísérő oklevél szerint a Kozák Harcosok Uniójától kapta a kitüntetést a Novorosszija néven emlegetett terület „oroszajkú lakosságának hősies védelméért”. Azt követően, hogy hazatért Kelet-Ukrajnából, Matvejev lakásokat újított fel, majd szeptemberben utazott Szíriába.

Közben a Kommerszant című lap hatszázra teszi a PWC Wagner cég szíriai orosz zsoldosainak számát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×