eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Előkerült egy jelentés: már a kezdetektől gond volt az An-148-cal

Előkerült egy jelentés: már a kezdetektől gond volt az An-148-cal

Egy napvilágra került 2010-es dokumentum megkérdőjelezte az An-148-as utasszállító gépek biztonságosságát. Egy ilyen repülő zuhant le a hétvégén Moszkva körzetében, az összes utas és személyzet halálát okozva. Oroszországban továbbra is kutatják a katasztrófa okait.

Már a kezdetektől komoly gondok és nem betervezett kiadások kísérték az An-148-as gépek üzembeállítását – hivatkozik egy most előkerült, de nyolcéves jelentésre a Regnum orosz hírügynökség.

Vasárnap 72 ember – 65 utas és hétfőnyi személyzet – vesztette életét, amikor röviddel a felszállás után lezuhant a Szaratovi légitársaság An-148-asa.

A Rosszija Airlines nevű légitársaság egyik igazgatója, Vlagyimir Jersov nevén publikált jelentés szerint három hónappal az első ilyen gépek üzembeállítása után 139 rendellenességet regisztráltak.

A legtöbb probléma a gép irányítási rendszerénél merült fel. A dokumentumban az akkor még ukrán-orosz kooperációban gyártott gép statisztikáit hasonlították össze az amerikai Boeing 737-500-assal. A végkövetkeztetés pedig ez:

a gép kétszer kevesebb időt tud a levegőben tölteni, és háromszor több esetben fordulnak elő vele gondok, mint a 737-essel.

A kéthajtóműves Antonovok üzembeállítása utáni három hónapban négy gépen mondta fel a szolgálatot az egyik hajtómű, emellett többször is előfordult, hogy meghibásodott az első ajtó nyitószerkezete, és 14 esetben maguktól kiestek az oxigénmaszkok.

„A gép megbízhatósága nem felel meg a korábban bejelentettnek, és

rendszeres járatok esetén nem tudja garantálni a biztonság megfelelő szintjét”

- olvasható még az anyagban.

A Regnum megjegyzi, hogy a dokumentumot egy internetes fórumon fedezték fel, és az Antonov eddig nem volt hajlandó kommentálni, hogy az valódi-e. A hírügynökség ugyanakkor emlékeztet, hogy a szerencsétlenül járt gép már 15 alkalommal került „váratlan helyzetbe” – némely incidens pedig veszélyeztette a repülésbiztonságot.

A katasztrófa egyik lehetséges okaként a nyomozók jelenleg azt emlegetik, hogy a mérőműszerek befagyása miatt hamis adatokat szolgáltattak a repülés sebességéről.

2009-ben kísértetiesen hasonló katasztrófát szenvedett az Air France Rióból Párizsba tartó Airbus A330-as gépe. A baleset néhány évvel megelőzte az első An-148-as járat indítását.

Közben a Vedomosztyi orosz pénzügyi lap „az ukrán-orosz barátság időszaka egyik politikai projektjének” nevezi az An-148-ast. Egyes szakértők szerint viszont nem a konstrukcióval van a baj, hanem az ukrán-orosz konfliktus nyomta rá bélyegét a gép sorsára.

A gépeket egy orosz és egy ukrán üzemben is gyártották, de hivatalosan ukrán terméknek minősül. A gyártás leállítása miatt mindkét ország a másikat hibáztatja.

Mindez azonban nem sok megnyugvást hoz a kazah határ közelében fekvő Orszk város lakosainak – többségükben az ő rokonaik és barátaik utaztak a gépen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×