eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kevésbé bömböl az észak-koreai propaganda

Kevésbé bömböl az észak-koreai propaganda

Visszafogta a határmenti propagandát Észak-Korea a déli szomszédnál indult téli olimpia kezdete után. Emellett Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor arra utalt, hogy szeretné kihasználni a két ország közötti feszültség csökkentését.

Nem olyan zajos az észak-koreai propaganda a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezet határán, mint korábban. Erről számolt be egy magasrangú katonai vezető.

A jogilag a múlt század közepe óta még mindig háborúban álló két ország katonái rendszeresen idegesítik egymást saját oldaluk zenéjével, híreivel és propaganda műsoraival.

Az északiak 2016 januárja óta „bombázzák” a délieket hatalmas hangszórókból – azt követően, hogy a déliek felújították hasonló tevékenységüket Phenjan kísérleti atomrobbantása nyomán.

A Reutersnek nyilatkozó és neve elhallgatását kérő déli katonai vezető azt mondta:

még mindig hallja az északiak műsorait, de azok sokkal halkabbak.

Az ok a két szembenálló ország közötti olimpiai békejobb. Az északiak váratlan gesztusa nyomán a megosztott nemzet sportolói közös zászló alatt vonultak fel a téli játékok megnyitóján, és közös női jégkorong-válogatottat is kiállítottak.

Az északiak még népes, zajos és nem mindenki által kedvelt drukkerdelegációt is küldhettek délre, akik úgy tűnik, jól betanult fogatókönyvet követve zajonganak a nézőtéren.

A nagy áttörés azonban Kim Dzsong Un húgának látogatása és a dél-koreai elnökkel folytatott találkozója volt.

Kim ezek után Phenjanban – ahogy a helyi média idézte - szeretné „még inkább elősegíteni a két ország közötti megbékélés és párbeszéd meleg légkörét”.

A téli olimpia helyszíne mindössze 80 kilométerre található a határtól.

A demilitarizált övezetben szolgálatot teljesítő külföldi megfigyelők szerint a propaganda-műsorok leállítása vagy korlátozása a kis pozitív lépés lehet, ami elősegíti a tárgyalásokat.

„Amikor hosszabb ideig élsz a zónában és szinte folyamatosan hallod a propagandát, akkor az befolyásolhatja az ítélőképességedet. Néha nem lehet tőle aludni, aminek nyomán az emberek idegesek” – mondta az övezetben szolgálatot teljesítő svéd illetékes, Mats Engman, a Semleges Országok Felügyelőbizottságának tagja.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×