Kevésbé bömböl az észak-koreai propaganda

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. február 14. 07:38
Visszafogta a határmenti propagandát Észak-Korea a déli szomszédnál indult téli olimpia kezdete után. Emellett Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor arra utalt, hogy szeretné kihasználni a két ország közötti feszültség csökkentését.

Nem olyan zajos az észak-koreai propaganda a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezet határán, mint korábban. Erről számolt be egy magasrangú katonai vezető.

A jogilag a múlt század közepe óta még mindig háborúban álló két ország katonái rendszeresen idegesítik egymást saját oldaluk zenéjével, híreivel és propaganda műsoraival.

Az északiak 2016 januárja óta „bombázzák” a délieket hatalmas hangszórókból – azt követően, hogy a déliek felújították hasonló tevékenységüket Phenjan kísérleti atomrobbantása nyomán.

A Reutersnek nyilatkozó és neve elhallgatását kérő déli katonai vezető azt mondta:

még mindig hallja az északiak műsorait, de azok sokkal halkabbak.

Az ok a két szembenálló ország közötti olimpiai békejobb. Az északiak váratlan gesztusa nyomán a megosztott nemzet sportolói közös zászló alatt vonultak fel a téli játékok megnyitóján, és közös női jégkorong-válogatottat is kiállítottak.

Az északiak még népes, zajos és nem mindenki által kedvelt drukkerdelegációt is küldhettek délre, akik úgy tűnik, jól betanult fogatókönyvet követve zajonganak a nézőtéren.

A nagy áttörés azonban Kim Dzsong Un húgának látogatása és a dél-koreai elnökkel folytatott találkozója volt.

Kim ezek után Phenjanban – ahogy a helyi média idézte - szeretné „még inkább elősegíteni a két ország közötti megbékélés és párbeszéd meleg légkörét”.

A téli olimpia helyszíne mindössze 80 kilométerre található a határtól.

A demilitarizált övezetben szolgálatot teljesítő külföldi megfigyelők szerint a propaganda-műsorok leállítása vagy korlátozása a kis pozitív lépés lehet, ami elősegíti a tárgyalásokat.

„Amikor hosszabb ideig élsz a zónában és szinte folyamatosan hallod a propagandát, akkor az befolyásolhatja az ítélőképességedet. Néha nem lehet tőle aludni, aminek nyomán az emberek idegesek” – mondta az övezetben szolgálatot teljesítő svéd illetékes, Mats Engman, a Semleges Országok Felügyelőbizottságának tagja.