eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bitcoin-bánya okozhatott lakástüzet

Bitcoin-bánya okozhatott lakástüzet

Lakástüzet okozott és tudósokat juttatott rács mögé a bitcoin-mánia Oroszországban. Már más országokban is gondot okozott, hogy a munkahelyi eszközöket illegális bitcoin-bányászatra használták fel.

Ugyan a bitcoin árfolyama januárban olyan brutális zuhanást produkált, hogy több spekulatív befektetőnek örökre elmehetett tőle a kedve, de vannak, akik még mindig a meggazdagodás egyik legjobb útjának tartják a kriptovalutát.

Az igazán nagy pénzt azok zsebelhetik be, akik a bitcoin bányászatával foglalkoznak.

A kifejezés komplex matematikai számítások elvégzését takarja, és azok jutnak bitcoinhoz, akik az elsőként állnak elő a megoldással. Mindehhez nem kell más, mint egy nagykapacitású és emiatt energiaéhes számítógép.

Az utóbbi hónapokban már több hír érkezett arról, hogy a globális bitcoinbányászat kisebb országok áramfogyasztását is meghaladja, de arról még nem, hogy fizikai katasztrófát is okozott volna.

A Vlagyivosztok környékén fekvő Artyom városban feltehetően ilyesmi történt a múlt héten. Helyi illetékesek szerint nyolc lakás égett ki, 30-at vízzel öntöttek el a tűzoltók, de szerencsére senki sem sérült meg. Illetékesek azt gyanítják: bitcoin-bányászathoz használatos felszerelést találtak az ötemeletes lakótelepi házban, amelynek legfelső szintje kiégett, részben összeomlott.

A ház lakói elmesélték, hogy az éjszaka közepén kellett menekülniük.

„A barátnőm, akinek már hallucináció voltak a szén-monoxidtól, hajnali kettőkör ébresztett fel. Nem volt áram. Fogtuk a személyinket, a kutyát, kabátot és cipőt húztunk és futottunk. Félórán keresztül néztük, hogy minden ég, a mi lakásunkra is átterjedt a tűz”- mesélte a Siberian Times angol nyelvű lapnak egy Roman nevű lakó.

Tudósítók megjegyzik: a gyanú szerint a bitcoin-bányász gépek túlterhelték az elektromos hálózatot, és ez vezethetett a tűzhöz.

A múlt héten egy orosz nukleáris kutatóközpontban kapcsoltak le két dolgozót, akik a komplexum szuperszámítógépét akarták bitcoin-bányászatra felhasználni. Akkor buktak le, amikor az internettől elzárt gépet a belső hálózatra kapcsolva megpróbálták rákötni a világhálóra. Az ügyben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB is nyomoz, mert az eset egy stratégiai fontosságú nukleáris kutatóközpontban történt.

Kriptovaluta-bányászaton kapták a korábban Magyarországon is érdekelt Szberbank két munkatársát is, akiket elbocsátanak. Tavaly Moszkva Vnukovo repterén figyeltek fel az ingadozó feszültségre. Mint kiderült, az egyik rendszergazda használta a munkahelyi eszközöket, ismét csak bitcoin-bányászatra.

Hasonló tevékenységen kapták rajta tavaly az amerikai FED bank egyik alkalmazottját, aki egy szövetségi szervert használt. 2014-ben pedig az amerikai Szövetségi Tudományos Alapítvány egyik kutatóját tiltották el a kormányzati munkától, miután két egyetemi szuperszámítógépet használva állított elő kriptovalutát, többezer dollár értékben. A fülön csípett professzor azt állította: csak tesztelte az eszközöket.

A legújabb hír pedig az, hogy Nagy-Britanniában egy sor kormányzati szervert használtak hekkerek kriptovaluták bányászatára.

Szakemberek emlékeztetnek: a böngészőkre telepített kiterjesztéssel el lehet kerülni, hogy a felhasználó az úgynevezett „kriptorablás” áldozatává váljon.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×