eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A leggazdagabb britek közül csak egy angol

A leggazdagabb britek közül csak egy angol

Minden évben közzéteszik a leggazdagabb angliai lakosok listáját. Ezt 1989-ben még II. Erzsébet királynő vezette, hatalmas örökölt vagyonával. Ő immár nincs benn országa háromszáz legmódosabb lakója között. Régebbi és újabb bevándoroltak: vállalkozók, üzletemberek, gyárosok előzték meg.

Az angliai milliárdosok listáját két indiai származású fivér vezeti: Szri és Gopi Hindudzsa. Apjuk Bombay-ben alapította a céget 1914-ben. Négy fia nem csak sok pénzt, szorgalmat is örökölt tőle. Vallásos hinduk, vegetáriánusok, antialkoholisták, szenvedélyük a munka. Egyikük, Prakes, Svájcban a családi bankot igazgatja, a legfiatalabb, Asok, Indiában maradt.

A Hindudzsa cégbirodalom manapság világszerte 70 ezer embert foglalkoztat, például öntödéiben, a Leyland autóbusz és teherautógyár üzemeiben, export-import bizniszeiben, valamint az egészségügyben, és övék a Gulf Olajtársaság jó része is. A két angliai testvér, Szri és Gopi vagyona 16,2 milliárd font.

A listán Sir Leonyid Valentyinovics Blavatnyik követi őket. Tavaly ütötte brit birodalmi lovaggá a királynő jutalmul, mivel százezreket adományoz jótékonysági célokra vagy a művészetek támogatására. Vagyona közel 16 milliárd font. Odesszai családból származik. 1978-ban Amerikába vándoroltak ki, ahol Leonyid a Columbia Egyetemen komputermérnöki, a Harvardon közgazdász diplomát szerzett. Megalapította az Access céget, amely főleg petrokémiával, plasztikgyártással olajkereskedelemmel foglalkozik, de filmstúdiója is van.

Harmadik helyen David és Simon Reuben áll 14 milliárd fontnyi vagyonnal. Indiában születtek, de nem hinduk. Kétszáz éve Indiában letelepedett iraki családból származnak. Az 1950-es években jöttek Angliába. Iskoláikat be sem fejezték, üzletelni kezdtek, David ócskavassal, Simon szőnyegekkel kereskedett. Aztán minden pénzükön lakóházakat vásároltak fel, végül egész utcákat, London régi kerületeiben. Volt ahol divatos luxusnegyedeket kreáltak, másutt bérlakások ezreit.

A 12 tagú, indiai származású Mittal-család a negyedik, 13,229 milliárd fonttal. Ők egyben Ázsia leggazdagabbjai.

Ötödikként az üzbég Aliser Burkanovics Uszmanov szerepel. Közgazdász végzettségét még Moszkvában szerezte. Korunk gyermeke: mobiltelefonok és internetberendezések értékesítésével foglalkozik bányavállalkozások mellett, és övé egyrészt a Kommerszant lapkiadó, másrészt az angol Arsenal focicsapat részvényeinek 30 százaléka. Vagyona 11 milliárd 790 millió fontsterling.

Hatodik a Rómában született, 52 éves Ernesto Bertarelli, aki megosztja vagyonát amerikai születésű feleségével, Kirstyvel. Ernesto 2000-ben vette el Kirsty Ropert, Anglia szépségkirálynőjét, aki nem csak szép, de egy milliomos porcelángyár tulajdonosának a lánya. Bertarelliék vagyona főleg a Serono biotechnikai cégből származik.

Hetedik 10,5 millárddal a kanadai Weston-család, üzletek ezreivel. Nyolcadik a svéd élelmiszerkirály és -királynő: Kirsten és Jörn Rausig, 9,66 milliárd vagyonnal.

És végre, a kilencedik leggazdagabb anglia angol, nem is akármilyen. Ő ugyanis Westminster hercege, 9,66 milliárd font vagyonnal. Mint neve is mutatja, övé London fél belvárosa, az úri negyed: Westminster, székesegyházastól. Ám ki a tizedik a gazdagok listáján? A holland Heineken sörgyáros família angliai ága. Olyan lista ez, amelyen Lord Rotschild csak 174.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×