Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kim a húgával puhítja a délieket, közben fenyegető díszszemlét tartott otthon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jobbára békülékeny gesztusok ellenére masszív katonai parádét tartott Észak-Korea a dél-koreai téli olimpia előestéjén. A téli játékokon a két Korea egyesített válogatottat is indít, és Kim Dzsong Un diktátor húga, valamint Kim Jong Nam észak-koreai elnök találkozik a déli elnökkel.

Magánrepülőgépen érkezett a rettegett észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un húga a szöuli reptérre.

A 28 éves Kim Jo Dzsong és a sztálinista berendezkedésű ország hivatalos elnöke, a 90 éves Kim Jong Nam szombaton az elnöki palotában együtt ebédel Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

Kim Jong Nam névleges észak-koreai államfõt az észak-koreai Legfelsõbb Népi Gyûlés Elnökségének elnökét (b) fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnök a phjongcshangi téli olimpia megnyitójának napján 2018. február 9-én
Kim Jong Nam névleges észak-koreai államfõt az észak-koreai Legfelsõbb Népi Gyûlés Elnökségének elnökét (b) fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnök a phjongcshangi téli olimpia megnyitójának napján 2018. február 9-én

Egyes kommentátorok felvetették, hogy a pár akár titkos üzenetet hozhatott északról. (A helyi sajtó nem zárja ki, hogy a megbeszéléseken Kim Jo Dzsong átadhatja testvére, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meghívását egy phenjani hivatalos látogatásra - a szerk.)

Kellemetlen perceket okozhat azonban, hogy Kim húga is ott lesz az olimpiai nyitóünnepségen a VIP-páholyban, Mike Pence amerikai alelnök közelében, miközben bátyja atomfegyverekkel fenyegeti az Egyesült Államokat és Trump amerikai elnök azt mondta, hogy „teljesen megsemmisíthetik” Észak-Koreát.

Pence korábban szemfényvesztésnek nevezte az északiaknak a déliek felé tett békülékeny gesztusait. Kim húga emellett amerikai szankciós tiltólistán is van.

Az északiak közben két oldalukat is mutatják: csinos mazsorettlányokat és popzenészeket küldtek délre, akik már felléptek az olimpiai faluban.

A phjongcshangi téli olimpián fellépő észak-koreai mazsorettegyüttes tagjai érkeznek a két Koreát elválasztó padzsui tranzit zóna dél-koreai ellenőrzőpontjához
A phjongcshangi téli olimpián fellépő észak-koreai mazsorettegyüttes tagjai érkeznek a két Koreát elválasztó padzsui tranzit zóna dél-koreai ellenőrzőpontjához

Egy művészeti központban is fellépnek, ahol az 1000 elérhető jegyre 150 ezer dél-koreai nyújtotta be igényét. Miközben azok a szerencsések, akiknek sikerült jegyet kapni, izgatottan álltak sorba a bejáratnál, nem messze konzervatív érzelmű honfitársaik dél-koreai és amerikai zászlókat lengettek és szitkokat zúdítottak az északi rezsimre.

Tudósítók szerint a rendőrök hatalmas túlerővel vonultak fel és idegesek voltak a korábbi összecsapások miatt, amelyek során a tiltakozók észak-koreai zászlókat égettek.

„Ezek itt élvezik az ünnepet, amiért mi dolgoztunk. Vissza akarjuk szerezni az olimpiát”

– mondta egy idős tüntető. Mások viszont örültek az északi szomszédok látogatásának: déli diákok egy csoportja saját mazsorettshow-t rögtönzött a művészeti központ előtt.

Az északi rezsim vezetése közben otthon, a hazai közönségnek is bemutatót tartott, igaz ennek felütése korántsem a puha diplomáciát idézte: Phenjanban masszív katonai díszszemlét tartottak, amelyen bemutatták azokat a rakétákat is, amelyek elméletileg csapást tudnak mérni az Egyesült Államokra.

K  AP20180208078

Mindeközben a nemzetközi sportbíróság elutasította 47 olyan orosz versenyző óvását, akik indulni akartak a játékokon. A doppingvádban rájuk kivetett tilalmat a múlt héten bizonyíték hiányában feloldották és kis esélyük volt, hogy eljutnak Phjongcshangba.

Köztük van a dél-koreainak született, de orosz állampolgárrá lett Viktor Ahn, a gyorskorcsolya 6-szoros bajnok szupersztárja. Ahn az országváltás ellenére nagyon népszerű szülőhazájában, mivel sokan úgy tartják, hogy a sportszövetségen belüli ellentétek miatt volt kénytelen távozni – ezért sokak számára fájdalmas lesz távolmaradása.

Moszkvában közben azt mondták: a bírósági döntés „nem volt meglepetés”, de fájdalmas volt és „a politikai nyomásgyakorlás eredménye”. Vitalij Mutko, az olimpiától örökösen eltiltott korábbi sportminiszter azt mondta: „az olimpiára való meghívás protokollja amúgy is átláthatatlan és egy magánklubra emlékeztet”.

Az olimpián egyéni versenyzőként 169 orosz indulhat. Nekik megtiltották a nemzeti színek használatát még a közösségi médiában is és csak hálószobájukban rakhatják ki országuk zászlaját.