eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A NATO így üzen Moszkvának: újabb európai főhadiszállás létesítését tervezik

A NATO így üzen Moszkvának: újabb európai főhadiszállás létesítését tervezik

A NATO védelmi felkészültségének erősítésére az egykori nyugatnémet főváros, Bonn térségében újabb főhadiszállás létesítését tervezik, amelynek feladata a hadianyag és katonai egységek szállításának biztosítása lesz. Az intézkedést mintegy válasznak szánják Moszkva katonai demonstrációira.

A kommunizmus bukását követően a nyugati országok fokozatosan csökkentették hadseregeik létszámát és ezzel párhuzamosan a NATO védelmi felkészültsége is csorbát szenvedett. A moszkvai kormány mind hangosabb kardcsörtetése a kelet-nyugati feszültség kiújulását vonta maga után és ezért a NATO is szükségesnek vélte elrettentő erejének javítását.

Ennek keretében tervbe vették további főhadiszállás létesítését, amelyet Köln és Bonn között hoznának létre azzal a feladattal, hogy gondoskodjék az Észak-Atlanti Szövetség katonai egységeinek és fegyveres utánpótlásának szárazföldi valamint tengeri úton történő szállításáról mind Európában, mint pedig az amerikai és az európai földrész között.

Az új NATO főhadiszállás több száz alkalmazottat foglalkoztat majd és létrehozását a német védelmi miniszter, Ursula van der Leyen fogja ellenőrizni. A NATO jelenleg hét főhadiszállással rendelkezik, míg a hideg-háború idején közel 30 központban koordinálták a védelmi szervezet működését.

Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépésekor felszólította Washington szövetségeseit, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját és nemzeti össztermelésük legalább 2 százalékát fordítsák védelmi célokra, mert csak így biztosítható az intézmény ütőképessége.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a közelmúltban hangsúlyozta, hogy olyan parancsnoki rendszerre van szükség, amely szavatolni tudja, hogy a fegyveres alakulatok hadifelszerelésükkel együtt a kellő időben a megfelelő helyen tudnak lenni. Moszkva fenyegetésének elhárítására egy ideje több ezer NATO katona állomásozik Lengyelországban és a balti államokban.

A Köln és Bonn közötti térségben tervezett új NATO főhadiszállás várhatóan nem tagozódik be a NATO eddigi parancsnoki rendszerébe, mert így a védelmi szövetség határain kívül eső bevetések is a hatáskörébe tartozhatnak.

Vincze András, Németország

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×