eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ők keresik a legtöbbet Németországban

Ők keresik a legtöbbet Németországban

Németországban a múlt év végén a havi átlagfizetés – a különböző levonások után – 1840 euró volt. Ha azonban ezt a statisztikát lebontjuk a nők és a férfiak által keresett átlagfizetésre, kiderül, hogy a nők mintegy 20 százalékkal kevesebb pénzt visznek haza, mint az ugyanabban a beosztásban dolgozó férfiak.

Közel három évtizeddel az ország újraegyesülése után, továbbra is különbség mutatkozik a nyugati és a keleti országrészben fizetett bérek között.

A nyugdíjak meghatározása miatt a berlini kormány évről évre közzé teszi az évi átlagfizetést. Ez tavaly 37 103 euró volt, 2016-ban még csak 36 267 euró. Az összeg az első pillantásra jelentősnek tűnik, de ebből levonják a jövedelem- és az egyházi adót, a betegbiztosítást, valamint az ország újraegyesítését követően bevezetett úgynevezett szolidaritási járulékot. Így tisztán, átlagosan 1840 euró (nagyjából 570 ezer forint) marad.

A termelésben mintegy 10 százalékkal magasabb az átlagfizetés, mint a szolgáltatóiparban. A legmagasabb kezdőfizetése az állandó alkalmazásba kerülő jogászoknak van, ők – átlagosan – évente 58 400 eurót visznek haza, míg egy kezdő informatikus évi átlagfizetése 39 100 euró.

A központi statisztikai hivatal kimutatása szerint a munkavállalók a legtöbb pénzt Baden-Württenberg és Hessen tartományban keresik, míg az egykori NDK-ban jóval kevesebbel is be kell érjék, a sereghajtó ezen a téren Mecklenburg-Elő-Pomeránia.

Ugyanígy jelentős eltérés mutatkozik a városokban élők átlagkeresete között: Münchenben vagy Stuttgartban egy alkalmazott több mint 20 százalékkal több pénzt visz haza, mint schwerini vagy magdeburgi kollégája. Németországban azonban a jó modor egyik alapszabálya, hogy pénzről nem illik beszélni, ezért barátok között is csak a legritkább esetben derül ki, hogy ki mennyit keres havonta, annak ellenére, hogy a vállalatoknál nyilvánosak a fizetési kategóriák, csupán azt nem közlik, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×