eur:
393.13
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egy SMS okozhatja a katalán népvezér bukását

Egy SMS okozhatja a katalán népvezér bukását

Mégsem adta fel az emigrációba vonult katalán vezető? Carles Puigdemont korábban SMS-eket küldött egy kollégájának, hogy leáldozott a katalán függetlenségnek, de később tagadta, hogy “véget ért volna a harc”.

Marad vagy félreáll a katalán függetlenségért harcoló Carles Puigdemont, aki népszavazásra vitte a Spanyolországtól való elszakadás ügyét? Puigdemont egyik képviselőtársát filmező kamerák felvették a politikus telefonján megjelent üzeneteket. Ezekben a katalán autonómia vitatott státuszú főnöke arról írt Toni Comin szeparatista képviselőnek, hogy "véget ért a harc", és hogy szövetségesei "feláldozták". "A Katalán Köztársaság végnapjait éljük. Madrid diadalmaskodott." Az is szerepelt az üzenetekben, hogy "saját követőink feladtak bennünket".

Comin telefonján négy buborékban, több bekezdésnyi szöveg látszik. A képernyő tetején pedig a küldő neve: Carles. A képet a Telecinco spanyol tévécsatorna tette közzé.

Kedden a katalán parlament meghatározatlan időre elnapolta a vitát Puigdemont újraválasztásáról – azt követően, hogy a megosztott tartományban decemberben választásokat tartottak. A voks elhalasztása zavart keltett a függetlenségi táborban, és kétségessé vált, hogy mikor jelölik ki az új katalán elnököt és állítják fel az autonómia kormányzatát.

A decemberi választásokon Puigdemont megtartotta képviselői mandátumát, de a spanyol alkotmánybíróság szerint csak akkor lehet ismét megválasztani a régió vezetőjévé, ha fizikailag is jelen van a barcelonai parlamenti épületben és ehhez bírósági engedélyt kell beszereznie.

Az SMS-ek közzététele után a Belgiumban tartózkodó Puigdemont tagadta, hogy feladná a harcot. A Twitteren azt írta, hogy ő is "ember, és néha vannak olyan pillanatok, amikor az embernek kétségei támadnak". "Nem lépünk vissza, folytatjuk!" – tette hozzá. Emellett sérelmezte, hogy a Telecinco úgymond nem tartóztatta meg magát. "Újságíróként mindig is tudtam, hol van a privátszféra határa, és ezt soha nem szabad megsérteni" – írta.

Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes erre azt mondta: "Eljött az ideje nyilvánosan elismerni, amit privátban mondott." Felszólította továbbá a katalán parlamentet, hogy keressen új elnökjelöltet.

Egyre nagyobb tehát a nyomás, hogy Puigdemont álljon félre, ami lehetővé tenné, hogy a függetlenségpártiak új vezetőt találjanak a helyére.

A telefon gazdája, Toni Comin katalán exminiszter közben azt mondta, pert indíthat a képernyője lefilmezése és a tartalom közzététele miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×