eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Forbes magazinból másolta ki a Kreml-listát az amerikai kormányzat

Máris egymilliárd dollár veszteséget szenvedtek el az amerikai pénzügyminisztérium úgynevezett „Kreml jegyzékében” említett orosz oligarchák. A listán a teljes orosz kormánynévsor is szerepel és Putyin elnök ellenséges lépésnek minősítette azt. Egy szakértő szerint Washington az utolsó pillanatban változtatott a dokumentumon.

Máris több, mint 1,1 milliárd dollárral csökkent azoknak az orosz milliárdosoknak a vagyona, akik az amerikai pénzügyminisztérium listáján találták magukat – állítja az RBK orosz üzleti portál. Az amerikaiak összesen 96 üzletembert említ. A legtöbbet a Lukoil főnöke Vagit Alekperov vesztette – az első becslések szerint az ő részvényei 226 millió dollárral értek kevesebbet. Az acélipari mágnás, Vlagyimir Liszin hasonló összeget veszített.

A Putyin elnökhöz közel állónak tartott, ukrán születésű Viktor Vekszelberg, a Renova konglomerátum tulajdonosa pedig 96 milliót vesztett – igaz, összvagyonát 13 és félmilliárd dollárra becsülik. Roman Abramovicsnak, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosának 60 millióval kevesebb a pénze.

Az RBK ugyanakkor megjegyzik, hogy összesítve az orosz oligarchák mindössze 0,3%-ot vesztettek a Kreml-jegyzékkel. A moszkvai tőzsdeindex is mindössze 0,17%-ot vesztett, a rubel pedig egytized százalékot gyengült.

A Kreml-jegyzéket az Egyesült Államokban tavaly elfogadott, az Amerika ellenségeivel szemben szankciókkal fellépő törvény értelmében állította össze a washingtoni pénzügyminisztérium. A cél az volt, hogy a Kremllel kapcsolatban álló politikai és üzleti személyeket listázzák – így a jegyzékbe került 114 magasrangú orosz hivatalnok és politikai vezető, valamint a teljes orosz kormány.

Washingtonban azt mondták, hogy a jegyzékre történt felvétel nem jelent automatikus szankciókat az érintettekkel szemben. Szakértők szerint azonban komoly nehézségekbe ütközhet majd a velük folytatott üzletelés. Michale McFaul volt moszkvai amerikai nagykövet, a Stanford Egyetem professzora szerint a listának „nem sok értelme van, ha egyáltalán van”. Más szakértők felháborodottan jegyezték meg, hogy egy korábbi, gondosan előkészített listát „a kukába dobtak” és egyszerűen a Forbes magazin gazdag oroszokról szóló jegyzékére cserélte le az amerikai pénzügy.

Anders Aslund svéd közgazdász, az Atlanti Tanács Oroszország-szakértője nevetségesnek nevezte az eljárást, és azt mondta, „sok munkával járt a jegyzék összeállítása”. Aztán múlt csütörtökön azt hallotta, hogy az amerikai kormányzat valamelyik magasrangú illetékese elrendelte, hogy dobják ki az anyagot és cseréljék le a Forbes-listára. „Ezzel a súlyos lépéssel valaki nevetségessé akarja tenni az amerikai kormányzatot és a kongresszust” – mondta. A megjegyzés akkor jelent meg, amikor Trump elnök összefogásra szólított fel a Kongresszusban elmondott országértékelő beszédében.

A Trump-kormányzatot közben bírálták, mert nem jelentett be új szankciókat Oroszországgal szemben. Illetékesek ugyanakkor azt mondják: a nyári törvény máris egy sor államot riasztott el attól, hogy orosz fegyvereket vásároljon, amivel többmilliárd dolláros kárt okoztak Moszkvának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×