eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Martin Schulz pártjának belharcai is nehezítik a nagykoalíciót

Martin Schulz pártjának belharcai is nehezítik a nagykoalíciót

Berlinben igencsak nehezen halad előre a nagykoalíció újraélesztéséről kezdett hárompárti tárgyalás.

A kiszivárgott hírek szerint továbbra sem sikerült közelíteni a nézeteket a menekült kérdésben, az egészségügy egyenirányításában, valamint a korlátozott idejű munkavállalás témájában. A Szociáldemokrata Párt elnöke nem titkolta, hogy komoly kétségei vannak a remélt kompromisszumot illetően. Azonban ha sikerül is megállapodásra jutni a két keresztény párttal, a szociáldemokrata párttagságnak is jóvá kell hagynia a szerződéstervezetet. A párt ifjúsági tagozata ellenzi a nagykoalíciót ezért szünet nélkül toboroz új tagokat, abban a reményben, hogy a belépőkkel saját táborát erősíti.

A  Szociáldemokrata Párt elnöksége Berlinben közölte, hogy csak azok a tagok szavazhatnak a nagykoalíciós szerződéstervezetről, akik február 6-ig beléptek a pártba. A döntést az tette szükségessé, hogy

a párt ifjúsági szervezete, a Juso kampányt indított minél több tag felvételére,

és felszólítása nem is talált süket fülekre, mert az elmúlt napokban közel 7 ezer tagfelvételi kérelem futott be.

A Juso a nagykoalíció újraélesztése ellen foglalt állást, de végül is a párt néhány napja Bonnban tartott rendkívüli kongresszusán 56 százalékos többséggel a két kereszténypárttal kezdett tárgyalások folytatása mellett foglalt állást. A múlt hét óta folyó alkudozás eddig nem sok eredménnyel járt, és ha sikerül is kompromisszumra jutni, a szerződéstervezetet a szociáldemokrata párttagság többségének is jóvá kell hagynia.

A Juso főtitkára, Lars Klingbeil azt reméli, hogy a február 6-ig belépő új tagok elsöprő többsége az ifjúsági tagozat elutasító álláspontját erősíti majd a szavazáson. Politikai elemzők szerint nincs kizárva, hogy ez a több ezer új tag lesz a mérleg nyelve, mert már a rendkívüli kongresszuson is kiderült, hogy a nagykoalíció újra-élesztése csaknem fele-fele arányban megosztja a Szociáldemokrata Pártot. Alighanem ezért is döntött a pártvezetőség a viszonylag közeli felvételi határidő mellett, ugyanis Martin Schulz elnök tábora semmiképpen sem akarja a Juso malmára hajtani a vizet. Annál is inkább, mert kiszivárgott hírek szerint

igencsak szívesen töltene be miniszteri tisztséget Angela Merkel kancellár mellett,

habár ismételten hangoztatta, hogy a tárcák esetleges elosztásáról csak a párttagság pozitív szavazatát követően lehet szó.

A közel 450 ezer szociáldemokrata párttagnak két hét áll a rendelkezésére, hogy levélben beküldje szavazatát a pártközpontba. Hasonló volt a helyzet 2013-ban is, amikor a párttagság 76 százaléka támogatta a nagykoalíció megalakítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×