eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump ismerteti teljes bevándorlási tervét

Donald Trump ismerteti teljes bevándorlási tervét

Magyar idő szerint szerda hajnalban mondja el az egy éve hatalomra lépett Donald Trump amerikai elnök évértékelő beszédét. A döntéshozók, az amerikai polgárok és a külföld először hallhatja - az ígéret szerint - Trump teljes bevándorlási koncepcióját és infrastrukturális tervét.

Fehér házi ügyekkel foglalkozó kommentátorok azt találgatják, mennyire lesz bőbeszédű első State of the Union beszéde során Donald Trump. Az egy éve hivatalba lépett amerikai elnöknek másfél órát kellene beszélnie, ha meg akarja dönteni egyik elődje, Bill Clinton rekordját, aki 89 percen át ecsetelte kormányzása első évének az eredményeit.

Trump minden bizonnyal büszkélkedik majd az alacsony munkanélküliségi adatokkal, a tőzsde szárnyalásával, az adóreformmal és általában az amerikai gazdaság erőteljes növekedésével. Bírálói azonban megjegyzik, hogy elődje, Barack Obama tetszési indexe sokkal magasabban állt kormányzása első éve után.

A külpolitikára térve valószínűleg megemlíti majd a „béke az erőn keresztül” doktrínát és minden bizonnyal odadob egy bírálatot Vlagyimir Putyinnak – akivel kapcsolatban hazai ellenfelei azzal vádolják, valójában összejátszott vele, hogy hatalomra kerüljön.

Fehér házi források szerint az országértékelő beszéd fő újdonsága lesz „a teljes bevándorlási keretterv” ismertetése – az elnök eddigi intézkedéseit éles bírálatok kísérték, és megvádolták már idegenellenességgel, rasszizmussal és kifejezetten muzulmánellenességgel is.

Mérsékelt bírálói szerint ugyanakkor Trumpnak két arca van. Az egyik a médiaszereplő, aki felismerte, hogy a rossz kommentár is jó dolog, mert rajta tartja a figyelmet, a másik pedig a többé-kevésbé átlagos republikánus vezető, aki lépései jelentős részét „kiszervezte” a kongresszusi republikánusoknak, és olyan politikát valósít meg, amely sok pártbeli kihívója programjára hasonlít.

Az elnök eltávolította környezetéből az olyan „ideológiailag mérgező személyeket”, mint Steve Bannon korábbi tanácsadó, és feladta korábbi szélsőséges elveit adó-, kereskedelmi és egészségügyi kérdésekben, valamint Kínával kapcsolatban – jegyezte meg a Vox magazin.

Trump számára ugyanakkor fontos a közvélemény megdolgozása, mivel ősszel közelednek a középidős választások, amikor újraválasztják a kongresszus egy részét és több kormányzót.

Hagyományosan ez a fokmérője az elnök első évének. A felmérések szerint jelenleg egy kicsivel jobban állnak a demokraták a törvényhozás mindkét házát most ellenőrző republikánusokkal szemben.

Kérdés, hogyan reagálnak a választók arra, hogy több demokrata képviselő bojkottálja majd a beszédet, miközben Trump a nemzet egységének fontosságát hangsúlyozza majd.

Mindeközben a bulvársajtó Melania Trump, a First Lady arckifejezését fürkészi majd – az elnöki feleség az utóbbi időben visszavonult, miután egy pornósztár nyilvánosan közölte, hogy viszonya volt Trumppal.

És azt is érdekes lesz látni, hogy milyen Twitter-tirádák kísérik majd az elnök beszédét. Mint a Vox magazin - a liberális oldalról ritka módon - elismerte, az elnök elért, hogy ellenfelei is felvegyék az ő konfrontatív stílusát. Az amerikai politika még inkább törzsi jelleget öltött – szólt a vélemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×