eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Duterte: Lőjenek le, ha diktátorrá válnék!

Duterte: Lőjenek le, ha diktátorrá válnék!

Szokatlan tettre szólította fel a Fülöp-szigeteki fegyveres szervezeteket az államfő. A véres drogháború kapcsán ismertté vált Rodrigo Duterte azt kérte, ha kell, erőszakkal akadályozzák meg, hogy diktátor legyen.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke már jó ideje ismert provokatív beszólásairól és tetteiről is. Korábban azt állította, hogy maga is végzett drogdílerekkel a kábítószer-terjesztők és -fogyasztók ellen folytatott kegyetlen háborúban. Mostani megjegyzése azonban még sokkolóbb. Ezt üzente ugyanis a hadseregnek és a rendőrségnek:

„Lőjenek le, ha diktátor válna belőlem!”

Az elnök támogatói azt szeretnék, ha 2022-ben lejáró mandátuma után is ő maradna az elnök, amire az ellenzék azzal vádolta meg: ő adott parancsot a hozzá hű kongresszusi képviselőknek, hogy módosítsák az alkotmányt, és vezessenek be új szövetségi rendszert, amellyel még tovább maradhatna hatalmon.

A 72 éves államfő egy katonai támaszponton tett látogatása idején erre válaszul közölte: „Ha túlságosan sokáig maradok és diktátor akarnék lenni, lőjenek le! Nem viccelek.”

A biztonsági erők nem engedhetik meg senkinek, hogy szórakozzon az alkotmánnyal.

„Ez a maguk szent feladata” – mondta katonák előtt.

Duterte az ország föderális alapokon történő újjászervezését szorgalmazza, hogy a tartományoknak nagyobb hatalmuk legyen és hogy jobban kifejezzék az ország vegyes kulturális örökségét.

Az elnök, aki korábban megígérte, hogy minden drogdílert és drogozót megöl, és a Manilai-öbölben úszkáló halaknak vetik oda holttestüket, tagadta, hogy követőit a föderális rendszer bevezetésére ösztönözte volna.

Duterte kongresszusi támogatói ugyanakkor megszavazták, hogy hozzanak létre alkotmányozó gyűlést, amely májusig módosíthatja az alkotmányt, eltörölheti a félidős választásokat és meghosszabbíthatja a választott politikusok megbízatását.

Tudósítók megjegyzik, hogy az alkotmányreform éles vitákat szül a Fülöp-szigeteken. A politikusokat azzal vádolják, hogy el akarják nyújtani hivatali idejüket, vagy mandátuma lejárta után is fent akarják tartani Duterte hatalmát.

A bírálók szerint a közvélemény szemében különösen népszerű elnök hasonló autoriter vonásokat mutat, mint a 20. században a hírhedt Ferdinand Marcos elnök. Az államfő szóvivője viszont azt mondta, hogy az elnök nem akar mandátuma lejárta után is hatalmon maradni, sőt szívesebben vonulna idő előtt nyugdíjba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×