Duterte: Lőjenek le, ha diktátorrá válnék!

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. január 25. 19:02
Szokatlan tettre szólította fel a Fülöp-szigeteki fegyveres szervezeteket az államfő. A véres drogháború kapcsán ismertté vált Rodrigo Duterte azt kérte, ha kell, erőszakkal akadályozzák meg, hogy diktátor legyen.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke már jó ideje ismert provokatív beszólásairól és tetteiről is. Korábban azt állította, hogy maga is végzett drogdílerekkel a kábítószer-terjesztők és -fogyasztók ellen folytatott kegyetlen háborúban. Mostani megjegyzése azonban még sokkolóbb. Ezt üzente ugyanis a hadseregnek és a rendőrségnek:

„Lőjenek le, ha diktátor válna belőlem!”

Az elnök támogatói azt szeretnék, ha 2022-ben lejáró mandátuma után is ő maradna az elnök, amire az ellenzék azzal vádolta meg: ő adott parancsot a hozzá hű kongresszusi képviselőknek, hogy módosítsák az alkotmányt, és vezessenek be új szövetségi rendszert, amellyel még tovább maradhatna hatalmon.

A 72 éves államfő egy katonai támaszponton tett látogatása idején erre válaszul közölte: „Ha túlságosan sokáig maradok és diktátor akarnék lenni, lőjenek le! Nem viccelek.”

A biztonsági erők nem engedhetik meg senkinek, hogy szórakozzon az alkotmánnyal.

„Ez a maguk szent feladata” – mondta katonák előtt.

Duterte az ország föderális alapokon történő újjászervezését szorgalmazza, hogy a tartományoknak nagyobb hatalmuk legyen és hogy jobban kifejezzék az ország vegyes kulturális örökségét.

Az elnök, aki korábban megígérte, hogy minden drogdílert és drogozót megöl, és a Manilai-öbölben úszkáló halaknak vetik oda holttestüket, tagadta, hogy követőit a föderális rendszer bevezetésére ösztönözte volna.

Duterte kongresszusi támogatói ugyanakkor megszavazták, hogy hozzanak létre alkotmányozó gyűlést, amely májusig módosíthatja az alkotmányt, eltörölheti a félidős választásokat és meghosszabbíthatja a választott politikusok megbízatását.

Tudósítók megjegyzik, hogy az alkotmányreform éles vitákat szül a Fülöp-szigeteken. A politikusokat azzal vádolják, hogy el akarják nyújtani hivatali idejüket, vagy mandátuma lejárta után is fent akarják tartani Duterte hatalmát.

A bírálók szerint a közvélemény szemében különösen népszerű elnök hasonló autoriter vonásokat mutat, mint a 20. században a hírhedt Ferdinand Marcos elnök. Az államfő szóvivője viszont azt mondta, hogy az elnök nem akar mandátuma lejárta után is hatalmon maradni, sőt szívesebben vonulna idő előtt nyugdíjba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Duterte: Lőjenek le, ha diktátorrá válnék!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást