eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Pert indít a szlovák belügyminisztérium ellen a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja. A civil szervezet szerint diszkriminatív a belügyminisztérium által bejelentett intézkedés, amelynek a  keretében szélesebb jogkörrel ruháznák fel a rendőrséget a romák által elkövetett, illetve roma telepeken tapasztalt bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az Európai Roma Jogok Központja azt állítja, évek óta gyűjti a bizonyítékokat a szlovák rendőrség romákkal szembeni praktikáiról, arról, hogy a hatóság az etnikai profilalkotás eszközével él, és rendszeresen razziázik a romák ellen.

A budapesti központú nemzetközi jogvédő szervezet szerint ez egyben példát szolgáltat az intézményi rasszizmusra, ezért pert indított a Robert Kaliňák vezette szlovák belügyi tárca ellen.

A per során bizonyítani akarják a tárca diszkriminatív praktikáit.

Rámutatnak, hogy a belügyminiszter nemrég egy törvénymódosítás lehetőségéről beszélt, amely lehetővé tenné a romák által elkövetett bűnesetekről szóló statisztikák készítését, és emelné a rendőrség jogköreit.

A jogszabálymódosítás értelmében a szlovák rendőröknek lehetőségük lesz például lefoglalni a motorkerékpárját vagy a mobiltelefonját annak, aki nem tudja befizetni a bírságot. Akár a tévékészülékét is elkobozhatják annak a roma bűnelkövetőnek, aki nem képes az általa okozott anyagi kár megtérítésére.

Robert Kaliňák arról tájékoztatott, a tárca már dolgozik az új jogszabályon.

Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Ravasz Ábel, Szlovákia romaügyi kormánybiztosa nem hiszi, hogy a belügyminiszter terve reális formát önt majd.

„A Kaliňák miniszter által bejelentett intézkedéscsomag egyelőre változatlanul az ötletek és a javaslat szintjén van. Máig nem került elő egy olyan dokumentum, amely egész pontosan leírta volna, hogy mi a tervezet.

Ebben a formában, amit a miniszter javasol, elfogadhatatlan,

és nem csodálkozom azon, hogy különböző jogvédő szervezetek már meg is tették az ellenlépéseket” – jegyezte meg Ravasz.

A jogvédő civil szervezet szerint jelenleg a bírósági eljárás az egyetlen lehetőség arra, hogy bizonyítsák, a szlovák rendőrség rászállt a roma közösségekre, és törvényellenes mindaz, amit véghez akarnak vinni. Ravasz Ábel ugyancsak fontosnak tartja, hogy a központ ilyen módon is felhívja a figyelmet arra, hogy nem értenek egyet a szlovák belügyminiszter javaslataival. „Nem fogunk támogatni egy olyan törvényt, amelynek az a neve, hogy a roma telepek bűnözésének visszaszorításáról szóló törvény” – tette hozzá a romaügyi kormánybiztos.

A szlovák belügyi tárca egyelőre nem reagált az ellene elindított perre. Robert Kaliňák mindössze annyit jegyzett meg, hogy nem lát diszkriminációt a tervezett javaslatcsomagban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×