eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Az amerikai Kongresszus alsóháza sürgősségi törvényt fogadott el, amellyel meg akarja akadályozni, hogy a szövetségi állam fizetésképtelenséget jelentsen a hétvégén. Úgy tűnik azonban, hogy a Donald Trumppal szembehelyezkedő szenátusi demokraták készek megakadályozni a végrehajtását.

Washingtonban a képviselőház 230 „igen” és 197 „nem” szavazattal elfogadta a sürgősségi finanszírozási törvényt, amely megakadályozhatja, hogy a hétvégén - amerikai szóhasználattal élve -

„bezárjon a szövetségi állam”. 

Ilyen eset demokrata és republikánus elnökök kormányzása idején is többször előfordult az Egyesült Államokban. A helyzet azzal jár, hogy bezárnak a szövetségi intézmények - például nemzeti parkok is -, és a szövetségi közalkalmazottak nem kapnak fizetést.

Az amerikai szövetségi állam finanszírozását biztosító számlákról péntek este fogy el a pénz, és a törvény lehetővé teszi, hogy február közepéig fizetni tudják a számlákat. A szavazást megelőzően azonban Trump elnök ellentmondásos jeleket küldött, miközben a szenátusban demokrata ellenzéke késznek mutatkozott megtorpedózni a megoldást.

A felsőházban 12 demokrata szavazatra van szükség a törvény jóváhagyásához, de úgy tűnik, erre kevés az esély.

A demokraták engedményeket követelnek Trumptól,

többek között, hogy ne deportálják az országba gyerekként behozott illegális bevándorlókat, növeljék a kiadásokat és nyújtsanak pénzügyi segélyt a hurrikánok sújtotta és az Egyesült Államokhoz tatozó Puerto Ricónak.

A szenátus péntekre halasztotta a szavazást a kérdésről, és Trump trágár megjegyzése a bevándorlási ügyben felhergelte a demokrata szenátorokat. Ezért úgy tűnik, hogy a finanszírozási törvény nemcsak hogy elbukik a felsőházban, de a demokrata szenátorok még olyan javaslatot is napirendre akarnak tűzni, amivel – kijelentései miatt – megrovásban részesítenék az elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×